Ondersteuning voor nieuwkomers
Het bieden van een goed en verantwoord pedagogisch en didactisch klimaat is belangrijk, zowel in de ISK als het regulier onderwijs. Extra zorg en ondersteuning tijdig en dichtbij organiseren.
Regionale bijeenkomsten Zorg op de ISK
Een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden voor het NPO-budget nieuwkomers en de uitdagingen van zorg, werd gevolgd door regionale bijeenkomsten ‘Zorg op de ISK’.
Agenda regio
Oekraïense leerlingen
LOWAN-vo organiseert regionale bijeenkomsten waar zorgcollega’s van ISK’s actuele vraagstukken bespreken. LOWAN gaat in dit artikel nader in op de Oekraïense leerlingen in de ISK.
NPO budget
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg-verbondenheid staat centraal
Eva Klooster maakt voor LOWAN in 2022 en 2023 een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s, nu bij VOAT SUMMA Plus Eindhoven.
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg-een ISK verdient eigen zorg en een bestuur die dat ziet
Eva Klooster maakt voor LOWAN in 2022 en 2023 een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s, nu bij de ISK Leiden.
Update NPO en extra budget nieuwkomers
Het NPO is er voor alle VO-leerlingen. Voor nieuwkomers is er extra budget. Een update van de stand van zaken op de LOWAN website. De bestedingstermijn is met 2 jaar verlengd.
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg-vanaf de ISK tot in het vervolgonderwijs
Eva Klooster maakt voor LOWAN in 2022 een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s, nu bij de ISK Groningen.
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg-brede inzet op preventie
Eva Klooster maakt voor LOWAN in 2022 een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s, nu van Mundus College Amsterdam.
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg-versterken weerbaarheid
Eva Klooster maakt voor LOWAN in 2022 een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s, nu uit Gouda.
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg-tutoren en teamspirit
Eva Klooster maakt voor LOWAN in 2022 een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s, nu uit Wageningen.
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg-alles is mogelijk
Eva Klooster maakt voor LOWAN in 2022 een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s, nu uit Arnhem.
Serie inspiratievoorbeelden ISK en Zorg-jongerenwerkers
Eva Klooster (onderzoek ‘nabijheid van zorg’) maakt voor LOWAN in 2022 een ronde langs ISK’s, op zoek naar inspirerende voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s.
Zorg ISK en vervolgonderwijs
Bied een goed en verantwoord pedagogisch klimaat
Het gaat niet alleen om vluchtelingen, maar ook om kinderen van arbeidsmigranten, kinderen die in het kader van gezinsvorming naar Nederland komen etc. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze ontheemd zijn. Ze hebben afscheid moeten nemen van mensen en dingen die hen dierbaar waren. Meestal zijn het de ouders of familie die de keuze maken maakten om te vertrekken. Zij hebben hoge verwachtingen van de kinderen, die moeten gaan slagen in het nieuwe land. Een goede toekomst voor de kinderen is vaak het motief om weg te gaan.
School is een toegangspoort tot Nederland. Het biedt structuur en uitdaging. Iedere school heeft als taak om thuis en school te verbinden, om de verschillende leefwerelden van thuis, straat en school bij elkaar te brengen. Het bieden van een goed en verantwoord pedagogisch en didactisch klimaat is belangrijk, zowel in de ISK als het regulier onderwijs. De leerlingenzorg is geen specialisme voor alleen deskundigen.
Zorgstructuur
Onderzoek ISK en Zorg
In opdracht van LOWAN en Pharos is in 2018/2019 een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar ISK en zorg. Dit verkennende onderzoek laat zien dat de tevredenheid over de zorg sterk samenhangt met de mate waarin het lukt om nabijheid zo te organiseren dat problemen tijdig gesignaleerd kunnen worden en leerlingen het gevoel hebben dat ze gezien en gehoord worden wanneer ze daaraan behoefte hebben.
Het geeft gespreksstof en handvatten om met elkaar verder aan de slag te gaan en de zorgstructuur te verbeteren.
Online cursus
AUGEO Steun bieden aan vluchtelingenjongeren
In deze gratis online cursus van Augeo voor het VO leer je over stress bij vluchtelingenjongeren en hoe de natuurlijke veerkracht van jongeren kan worden bevorderd. Zodat jongeren zich weer veilig voelen en weer kunnen leren. Thema’s als veiligheid in de klas, in relatie met docent en klasgenoten, emoties, gedrag en grenzen bewaken. Ontwikkeld met experts van Pharos, Stichting Centrum’45, klinisch psycholoog Leony Coppens, LOWAN-vo en ISK-docenten. Oud-leerlingen, die als kind of jongere naar Nederland vluchtten, vertellen in de cursus hun verhaal.
Flyer Augeo
Website Augeo cursus
Lessenserie en naslagwerk
Welkom op School
De mentormethode Welkom op School van Pharos is een naslagwerk voor docenten die aan nieuwkomers lesgeven. Het geeft antwoord op vragen en achtergrondinformatie op het gebied van: Ouders, opvoeding en school, Nieuwkomers en adolescentie, Vluchtelingenjongeren en hun achtergrond, Kinderen van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, Seksuele en relationele vorming voor nieuwkomers, Zorg op de ISK en daarna. Welkom op School verbindt het heden met het verleden van leerlingen en bevat een lessenserie gericht op sociale vaardigheden, discriminatie en kinderrechten, relaties en seksualiteit.
Naar lesmateriaal en vakliteratuur
Een scholier als buddy
De inzet van Buddy’s, maakt het nieuwkomers makkelijk om aansluiting te vinden op hun nieuwe school en helpt de integratie. Landelijk doen 35 scholen mee.
Foto’s/posters hangen in de kantine. De leerling is een van de Peer-buddy’s die de leerlingen op diverse vlakken ondersteunen binnen de school. Zij hebben in de pauze rode polo’s aan met het Peer2Peer-logo en helpen de ISK-leerlingen waar nodig. Iedere Peer-buddy heeft weer zijn eigen specialiteit. Ze helpen bijv. bij nieuwkomers met vertalen of contacten maken maar ook bij conflicten tussen leerlingen. Ook assisteren ze af en toe in de klassen. Vooraf hebben deze leerlingen een speciale training gevolgd.
Traumasensitief lesgeven-workshop op studiedag 2022
In deze workshop maak je kennis met de methode over lesgeven aan getraumatiseerde kinderen. De methode is gericht op het implementeren van een schoolbreed traumasensitief onderwijsklimaat, waaronder het trainen van alle medewerkers. Onderwerpen die in de training aan bod komen zijn onder andere trauma en veerkracht bij kinderen, mogelijke oorzaken van trauma, de ontwikkeling van de hersenen, effecten van trauma en toxische stress op de ontwikkeling van kinderen, veiligheid en relaties, zelfregulatie en samenwerken met ouders en andere betrokkenen.
Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen
Stefanie van Ruijven en Simone Rossing verzorgden workshop ‘Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen; herkennen van en omgaan met trauma in de klas’.
Vluchtelingenkinderen hebben vrijwel altijd gebeurtenissen meegemaakt die tot trauma kunnen leiden en lopen vaak vast in het onderwijs. Ze presteren onder hun kunnen en hun gedrag leidt tot problemen. Centraal staat hoe je als leerkracht traumasensitief kunt lesgeven zodat de veerkracht van het kind vergroot wordt en het tot ontwikkeling komt.
Meer informatie: website Leony Coppens.
Organisaties die kunnen ondersteunen
Korting bij Global Talk voor tolkdiensten
Alle ISK’s maar nu ook de reguliere VO-scholen kunnen tegen sterk gereduceerde tarieven gebruik maken van de tolk- en vertaaldiensten van Global Talk. LOWAN heeft met hen een overeenkomst gesloten die doorloopt t/m 2023. Je kan de tolkdienst ook inzetten als je ouders spreekt. Bij aanmelding krijg je van hen een klantnummer, met dit klantnummer kan iedere docent (binnen jouw school) zich identificeren. Je kunt dit door middel van de tolkentelefoon doen, maar ook via de Schooltolk-app.
Global Talk Infokaartje
Instructies download Schooltolk-app
Global Talk dienstenoverzicht
Onderwijstolk deelt ervaring
Ondersteuning doelgroepen en gedragsproblemen
Pharos biedt ondersteuning op het gebied van gezondheidszorg en welzijn voor specifieke doelgroepen zoals Syriërs, Eritreeërs, AMV. Update informatie en factsheets zijn altijd te vinden op de website van Pharos.
Ook biedt Pharos een incompany- training Omgaan met gedragsproblemen op de ISK aan.
Pharos.nl
Veilig zwemmen nieuwkomers
Veel nieuwkomers kunnen minder goed zwemmen en hebben vaak geen zwemdiploma. Besteed als school aandacht aan de zwemveiligheid.
Kenniskring
Themapagina NT2 Leesproblemen - Dyslexie - TOS
Expertise wordt hier gedeeld
LOWAN-vo community
Ouderparticipatie nieuwe community-groep
Ouderparticipatie nieuwe groep in LOWAN-vo community. In de komende maanden nemen we je in 7 stappen mee door relevante facetten van ouderparticipatie.
Nieuwe groep community ‘Extra ondersteuning bij leesonderwijs’
We starten op de community van LOWAN-vo een nieuwe groep ‘Extra ondersteuning bij leesonderwijs’. Meer weten wat je kunt doen, word dan lid.
LOWAN-vo community een jaar actief
De LOWAN-vo community is nu een jaar actief. Dé plek om informatie uit te wisselen over het onderwijs aan nieuwkomers in de ISK en in het vervolgonderwijs. Word lid!