Schrijven van woorden en zinnen
Het versterken van de Nederlandse schriftelijke taal. Hoe doe jij dat met nieuwkomers?
Schriftelijke taal
Taalbos
Taalbos is een digitale taalmethode. Veel nadruk op uitspraak, klanken en lidwoorden. Het niveau loopt van begin groep 4 tot eind basisschool. Nieuwkomersscholen hebben meegedacht tijdens de ontwikkeling.
Taalbos

Materialen voor beginnende zinsvorming
Horen, zien en schrijven
Horen, zien en schrijven is een methode waar leerlingen mee kunnen werken op hun eigen niveau. De leerkracht biedt het eerst mondeling aan (of via cd/pc). Deze methode is gericht op de schriftelijke verwerking.
Zinnen maken met wie/wat/waar
“Grote dobbelstenen in de kleuren van Zien=Snappen rollen over de tafel. Op het moment dat de dobbelsteen stil ligt, zoeken de leelingen welke zin er ligt. Ze lachen “De vissen rekenen aan de tafel”. Ze schrijven de zin snel op. Naar de volgende….
Woorden in Prenten
In prentenboeken zitten vele woorden. Josée Coenen en Marion Nout hebben een methodiek ontwikkelt zodat je de woorden uit prentenboeken goed kan aanbieden. Dit is ook een mooie manier om de woordenschat uit te breiden.
Beginnend stellen
Puntje van je pen
Je kan op allerlei manieren verhalen verder schrijven. In ‘puntje van je pen’ staan korte schrijfopdrachten binnen een thema. De thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van jonge nieuwkomers.
Verhaal in de taal die je goed beheerst
‘Mag het echt in mijn eigen taal?’. Het motiveert vaak leerlingen als ze over een onderwerp mogen schrijven in hun eigen taal. Vervolgens kunnen ze een samenvatting schrijven in het Nederlands of er over vertellen.