Primair onderwijs
Actuele en relevante informatie omtrent het nieuwkomersonderwijs voor leerlingen in de basisschoolleeftijd.
Actuele items
Nieuw! Volg een cursus via LOWAN
Vanaf januari organiseren we 6 online cursussen. Elke cursus bestaat uit 3 sessies geleid door een expert. Naast de sessies zijn er praktijkopdrachten.
Online voorlezen, hoe dan?
Van 20 tot 30 januari zijn de nationale voorleesdagen. Op dit moment zijn de meeste scholen dicht, hoe pak je dit aan tijdens de lockdown?
Online of open blijven
Denk mee met over het extern toezicht op nieuwkomersonderwijs
Denk mee over hoe het extern toezicht op kwaliteit van onderwijs is geregeld. Wat werkt en wat werkt niet? Hoe zou jij het graag zien?
Drie relevante subsidies voor het nieuwkomersonderwijs
Drie subsidies: subsidie schoolkracht, subsidie laptops en subsidie voor extra hulp in de klas. De deadlines zijn in januari, dus snel reageren
Inhoud LOWAN webinars in vogelvlucht
Van september tot en met november organiseerden we 8 webinars. Deze gingen over trauma, lezen, Wereld vol Woorden, ouderbetrokkenheid en meer
Snel navigeren binnen
Primair onderwijs
Begin mindful in het nieuw jaar!
Aandachtsoefeningen die jou en de klas beter helpen te concentreren. In het nieuwe jaar organiseert Hélène van Oudheusden online workshops.
Agenda
Neem samen verantwoordelijkheid voor nieuwkomersonderwijs
De inspectie geeft aan dat er een maatschappelijke opdracht in regio’s ligt met betrekking tot het organiseren van onderwijs voor nieuwkomers.
Boeken in vele talen?
Veel leerlingen vinden het heerlijk om even weg te duiken in een boek. Op deze pagina tips en links naar meertalige boeken.
Meer weten over de leerlingen in jouw klas?
Zoveel nieuwkomers, zoveel verschillende verhalen, een andere achtergrond en schoolhistorie. Het is goed om je regelmatig in te lezen in de achtergronden.
Kan dat ook met nieuwkomers?
Taaldenkgesprekken
Zoek je naar activiteiten die nieuwkomers op hun eigen denkniveau aanspreken? En waar ze tegelijk veel taal van leren? Probeer eens een taaldenkgesprek. Een spannend probleem vormt het startpunt om samen na te denken en te praten. Ook met heel weinig Nederlandse taal kunnen leerlingen al meedoen!