main-logo
Organisatie
Organisatie

Een nieuwkomerslocatie goed opzetten

Inzichten en voorbeelden voor een duurzame, regionale opzet voor het nieuwkomersonderwijs.

Nieuwe locatie

Organiseer het onderwijs aan nieuwkomers regionaal, dat komt de kwaliteit van het onderwijs aan nieuwkomers ten goede.

Regio afbakenen? Welke visie? Wat is kwaliteit? Met welke partners? We delen voorbeelden van sterke opzetten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Hiernaast een filmpje met informatie over een aantal belangrijke facetten van het nieuwkomersonderwijs; welke leerlingen nemen deel, kijkje in een nieuwkomersklas, informatie over AZC en over bekostiging. Een goed filmpje om te bekijken als je nieuw in het nieuwkomersonderwijs bent.

opzet nieuwkomersonderwijs
Organisatie

Waar aan denken bij het opzetten van een locatie?

Een nieuwe school voor nieuwkomers opzetten? Of grote veranderingen bij een bestaande school? Wij noemen facetten om niet te vergeten te bespreken bij opzet. Als LOWAN kunnen we meedenken zowel landelijk als op regionaal niveau.

Stappenplan bij opzet
Organisatie

Startpakket lesinhoud

Welke materialen heb je nodig? Wat zijn veelgebruikte methoden? Wat is belangrijk bij een intake? Dit en meer informatie in het ‘startpakket lesinhoud’.

Startpakket lesinhoud

Excellente leerkrachten

Excellente leerkrachten zijn nodig in het nieuwkomersonderwijs. Zonder die excellente leerkrachten lukt het ons niet om het beste uit de leerlingen te halen. De groep nieuwkomers met een grote diversiteit vraagt om goed georganiseerd nieuwkomersonderwijs. Om dit goed vorm te geven vraagt dit aandacht van beleidsmakers van de gemeenten, samenwerkingsverband, schoolbesturen en de leerkrachten.

School adopteert school

Scholen helpen elkaar

Er zijn veel ervaren nieuwkomerslocaties die de expertise hebben om een ander team te helpen bij de opzet. Meedenken over de intake procedure, opzet van leerlijnen, keuze van methoden, keuze van toetsen, volgmodel en een kwaliteitscyclus. Maar ook zeker hoe je leerlingen veilig kan laten voelen en de Nederlandse taal- en cultuur kunt leren kennen.

School adopteert school
Sterke voorbeelden

Leren van elkaar

Er zijn al prachtige regionale opzetten in Nederland. Regio’s zoals Tilburg, Schiedam, Haarlem en nog vele anderen die een regionaal, duurzame opzet voor nieuwkomers hebben. Zij hebben gedacht aan fluctuatie, doorstroom en tevens een goede kwaliteit behouden. Graag delen we deze voorbeelden.

Sterke voorbeelden

Anderen bekeken ook

Bekostiging overheid

COA

Deel deze pagina