Werken aan sociale ontwikkeling
De groepsvorming binnen een nieuwkomersgroep verandert regelmatig door een constante in- en uitstroom. Hoe maak je er toch een groep van?
Sociaal emotionele ontwikkeling
Veerkracht versterken bij leerlingen, regelmatig meten van het welbevinden, systematisch werken aan de sociaal emotionele ontwikkeling, versterken van groepsgevoel. Hieronder een aantal suggesties m.b.t. materialen en aanpak.
TeamUp
Cora Cijvat heeft jarenlange ervaring als leerkracht in het nieuwkomersonderwijs en geeft wekelijks TeamUp. Tijdens TeamUp-sessies wordt aandacht besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.
“Vaak kunnen we in het gedrag van kinderen terugzien welke bagage ze achter zich aanslepen. Soms zijn kinderen heel boos, gestrest of kunnen hun emoties niet uiten.” Zolang daar geen aandacht aan wordt besteed, kunnen we ook niet van kinderen verwachten dat ze alle stof tot zich nemen. “Ruimte in je hoofd is nodig om te leren en ontwikkelen”, stelt Cora.

Systematisch werken aan groepsvorming
Wekelijkse SEO lessen
Leerkrachten gaven aan onvoldoende kennis te hebben over de achtergrond van gevluchte kinderen. Daarnaast waren er weinig concrete handvaten beschikbaar om te gebruiken in de nieuwkomersklas. Uit deze vraag is TeamUp op School ontstaan. TeamUp bij jou op school? Neem contact op.
Leuke non-verbale groepsspellen
Het is belangrijk om structureel aandacht te besteden aan groepsvorming. Dat kan met muzieklessen, danslessen of met energizers. Even geen inspiratie voor een spel? Kijk in het boek ‘energizers en moodboosters’ daar staan er vele.
Lessen voor nieuwkomers
Aanvullend bij de methode ‘De Vreedzame school’ zijn lesbrieven ontwikkeld voor leerkrachten die veel nieuwkomers in de klas hebben. Daarnaast zijn er ook non-verbale energizers ontwikkeld.
Trauma sensitief onderwijs
Mohammed heeft de neiging er snel op los te slaan. In de klas houdt de leraar hem voortdurend in de gaten om ruzies te voorkomen. Hij is moeilijk te corrigeren. “Hij heeft geen vriendjes en verstopt zich meestal in de pauze”, vertelt zijn leraar. Vaak vraagt hij zich af wat er allemaal achter de trieste blik van Mohammed schuil gaat. Is dit verhaal herkenbaar?
Lees meer over trauma
Veerkracht versterken
Mooie groepslessen
Voor scholen en klassen met alleen nieuwkomersklassen zijn er 10 thema’s te verdelen over ongeveer 20 lessen. Thema’s zijn onder andere: wie ben ik, thuis, feesten en andere belangrijke dagen, spel en spelen, vriendschap en afscheid nemen. Doel is de kinderen op verhaal te laten komen om zo hun veerkracht te versterken.
Verwerkingsboek leerlingen
Driestar educatief heeft een verwerkingsboek voor nieuwkomers ontwikkeld. Kinderen met een migratie-achtergrond gaan met creatieve opdrachtjes aan de slag om herinneringen een plek te geven. Aanbevolen voor leerkrachten die de veerkracht van genoemde kinderen willen vergroten.
Ontwikkeling in kaart brengen
Observatielijst SEO
De wereldschool in Schiedam heeft een observatielijst m.b.t. gedrag gemaakt. Je kan per leerlingen aangeven wat je in een periode hebt gezien.
Welbevinden meten
De wereldschool in Schiedam heeft een mooie visuele lijst gemaakt waarop leerlingen kunnen aangeven hoe ze zich voelen in bepaalde gebieden.
Praten over gevoelens
Werkbladen en kaartjes om over gevoelens te praten. Ontwikkeld in de ‘corona/thuis-periode’ maar ook nu nog te gebruiken!