main-logo
NT2 Startpakket
Lezen

Met dit lessenplan kun je als (startende) ISK en NT2 docent direct aan het werk. Ook geschikt voor de kort-verblijvende doelgroep nieuwkomers (bijv. POL). Het lessenplan omvat suggesties voor de eerste acht weken.

Lezen

Technisch lezen

Technisch lezen kun je op vele manieren aanbieden. Hieronder vind je de leesboekjes per thema.
Ook vind je er de leesboekjes van Lezen doe je overal. Dit is een methode aanvankelijk lezen gericht op technisch lezen voor kinderen in de leeftijd van ca. 10 tot 14 jaar die nog maar kort in Nederland zijn en geen of heel weinig Nederlands verstaan en spreken. In de methode worden dezelfde structureerwoorden gebruikt als in Veilig Leren Lezen. De woorden worden aangeboden d.m.v. verhalen die speciaal geschreven zijn voor anderstalige tieners.
De inhoud is eenvoudig en de Nederlandse klanken komen er duidelijk in naar voren. Het heeft een opbouw van “woorden lezen”, naar “zinnen lezen”, vervolgens naar “korte teksten lezen” en tenslotte het “lezen van langere teksten”.

Uitgeverij Zwijsen heeft deze methode uitgegeven. Ze zijn niet meer te krijgen. Daarom heeft LOWAN, met instemming van Zwijsen, van de 12 boekjes een pdf gemaakt (omslag en boekje apart om goed, dubbelzijdig, te kunnen printen), alsmede van de voorleesteksten, gatenteksten en werkbladen horend bij de boekjes 1-6.
Ook zijn er mp-4 opnames gemaakt bij elk boekje. Op deze manier wordt de leerling meegenomen in een gesproken versie. Hierdoor is voor de leerling zelfstandig lezen mogelijk.

Lezen doe je overal

Deel deze pagina