Bekijk menu

Zicht op ontwikkeling

Zicht op ontwikkeling

Als een leerling start op een school, is het belangrijk om zicht te krijgen en te houden op de ontwikkeling. Dit kan door planmatig en cyclisch werken: je stelt de beginsituatie en het doorstroomperspectief eerste jaar per vakgebied vast; stemt het onderwijsaanbod af; voert het uit; monitort, evalueert en stelt bij waar nodig. Dit leg je vast in een Leerling Volg Systeem. Door de gegevens vanuit het LVS niet alleen op individueel maar ook op groeps-en schoolniveau te analyseren krijg je zicht op de kwaliteit van jullie onderwijs.

Gebruik in het Waarderingskader nieuwkomersvoorzieningen de indicatoren OP2 ‘Zicht op ontwikkeling’ en OP3 ‘Pedagogisch-didactisch handelen’ als belangrijke pijlers.

Naar waarderingskader

Observeren en toetsen

Om zicht te krijgen op ontwikkeling is het belangrijk om informatie te verzamelen over de groei van de leerling voor de verschillende vakgebieden. Dit doe je door te observeren en passend te toetsen.

De LOWAN-leerlijnen 3-8 en de LOWAN-ontwikkellijnen kleuters zijn ontwikkeld om richting te geven aan het onderwijsaanbod voor nieuwkomers. De aanbodsdoelen zijn observeer- en/of toetsbaar. Op deze pagina staat een uitleg over hoe je leerlingen kunt volgen met de leerlijnen en ontwikkellijnen en hoe je kunt observeren en toetsen per vakgebied. Ook kan je hier de ‘verouderde’ toetsdoelen terugvinden, die eerder gebruikt werden.

Veelgestelde vragen

  • Waarom toetsen we nieuwkomers?

    In het onderwijs toetsen we omdat ze inzicht geven in: Wat de leerling als beheerst en nog moet leren; Of de instructie en het aanbod effectief zijn; Hoe de leerling presteert ten opzichte van zichzelf, de groep en het landelijke gemiddelde. Echter geven resultaten van (gestandaardiseerde) toetsen bij nieuwkomers vaak een vertekend beeld, omdat zij de Nederlandse taal nog aan het leren zijn (duurt ca. 5 jaar). Daarom is er passend en/of aanpassen van de toetsen soms nodig. Daarover meer informatie bij de verschillende rode vragen.

  • Op welke manieren kan je nieuwkomers toetsen?

    Je kan op verschillende manieren toetsen.

    • Summatieve toetsen: beoordelen prestaties (cijfers/niveaus);
    • Formatieve toetsen: verbeteren leerproces (feedback);
    • Methodegebonden toetsen: sluiten aan bij aangeboden lesstof;
    • Methode-onafhankelijke toetsen: geven inzicht in niveau t.o.v. leeftijdsgenoten.
  • Wat is passend toetsen?

    Passend toetsen betekent: afstemmen op het niveau waarop de leerling lesstof kreeg. Bijvoorbeeld: De leerling kreeg spelling op midden groep 4-niveau en rekenen tot eind groep 6. Dan gebruik je voor spelling toets M4 en voor rekenen toets E6.

  • Mogen voor nieuwkomers bij toetsen hulpmiddelen worden gebruikt?

    Nee, volgens de toetsinstructie mag dat niet. Maar om zicht te krijgen op de ontwikkeling kan het helpen om aanpassingen en/of hulpmiddelen in te zetten bij toetsen. Je wilt een objectief beeld van de leergroei en het leertempo van de leerling. Ga vooraf na welke vaardigheden je wilt toetsen en welke vergelijking je wilt maken ten opzichte van de vorige afname. Leg dit vast in beleid.

  • Mag je aan nieuwkomers een toets voorlezen?

    Nee, in de toetsinstructies is niet opgenomen dat je de toets bij nieuwkomers mag voorlezen. Let op: zie de FAQ ‘Mogen bij toetsen hulpmiddelen worden gebruikt?’

  • Mag je een toets voor nieuwkomers vertalen?

    Nee, in de toetsinstructie is niet opgenomen dat je de toets bij nieuwkomers, die de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen, mag vertalen. Let op: zie de FAQ ‘Mogen bij toetsen hulpmiddelen worden gebruikt?’

  • Waar staat welke aanpassingen mogen?

    In de handleiding van toetsen staat niet welke aanpassingen mogen worden gedaan voor nieuwkomers wanneer zij de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. Met een gestandaardiseerde toets vergelijk je een nieuwkomersleerling met Nederlandse leeftijdsgenoten. Je wilt de leerling met zichzelf vergelijken om de leergroei in beeld te brengen. We gaan ervanuit dat een taal leren gemiddeld vijf jaar duurt, neem dit mee in het (toets)beleid voor onderwijs aan nieuwkomers.

  • Wat als je een toets aanpast?

    Toetsen geven bij nieuwkomers vaak een vertekend beeld, omdat zij nog bezig zijn om de Nederlandse taal te leren (duurt ca. 5 jaar). Om naast observaties, gesprekken en leerlingenwerk met behulp van toetsen zicht op ontwikkeling te krijgen, kan er gekozen worden om een toets aan te passen. Daarbij is het goed om het volgende te weten. Bij aanpassingen (bijv. voorlezen, vertalen, extra tijd) wijkt de afname af van de toetsinstructie. Het resultaat is dan niet betrouwbaar volgens de officiële norm. Let op: pas je de toets wel aan, dan noteer je dit bij het resultaat en de analyse. Bied je de nieuwkomer ondersteuning bij een toets bouw dan de aanpassingen af. De nieuwkomer maakt na vier jaar in Nederland de doorstroomtoets die meetelt in de eindresultaten van de school.

  • Wat leg je over toetsen bij nieuwkomers vast in schoolbeleid?

    Stel per vakgebied vast: Welke (toets)instrumenten je gebruikt; Wanneer en hoe je deze afneemt; Welke hulpmiddelen en ondersteuning zijn toegestaan; Hoe je resultaten interpreteert.

  • Tellen de resultaten van nieuwkomers mee?

    Nee, de Inspectie van het Onderwijs hanteert voor tussenresultaten in het primair onderwijs geen eigen normen meer. Voor meer informatie over wat wel verwacht wordt en hoe het zit met de regels, ga naar de pagina van de Inspectie van Onderwijs.

Ontwikkellijnen kleuters

Met behulp van de LOWAN ontwikkellijnen kun je naast aanbod plannen en evalueren, ook de doelen in zetten als observatiepunten. Op formatieve wijze wordt het aanbod gepland en geëvalueerd. Terwijl je de ontwikkeling van de leerling gericht volgt. 

Naar ontwikkellijnen

Observatie met de leerlijnen

Met behulp van de LOWAN leerlijnen kun je naast aanbod plannen en evalueren, ook de doelen in zetten als observatiepunten. Op formatieve wijze wordt het aanbod gepland en geëvalueerd. Terwijl je de ontwikkeling van de leerling gericht volgt. 

Leerlijnen gr. 3-8

Observeren beheersing doelen

Leerling werkt aan de volgende doelen:

  • Houdt rekening met de luisteraars door bijvoorbeeld naar luisteraar te kijken om te controleren of boodschap duidelijk is.
  • Gaat in op reacties verbaal en/of non-verbaal van luisteraars.

Organiseer de coöperatieve werkvorm twee-praat in de klas over een relevant onderwerp. Om de beurt luisteren of een stellen leerlingen een vraag. Je observeert dat de leerlingen naar elkaar luisteren, non-verbaal en verbaal reageren op elkaar. Vervolgens noteer je in hoeverre de leerling de streefdoelen beheerst (datum in LVS). 

Toetsperiodes / werken met vaste analysemomenten

De meeste nieuwkomersscholen werken met een vaste toetsperiode. Er zijn scholen die 10 weken tussen elke toetsperiode hebben, zij toetsen 4x per jaar. Er zijn ook scholen die 13 weken tussen elke toetsperiode hebben, zij toetsen 3x per jaar.

Toetsen per vak-/ontwikkelingsgebied

Bij de LOWAN-leerlijnen staan bij een aantal vakgebieden DLE bolletjes die bedoeld zijn om passende lesstof en toetsen te kiezen. We weten dat veel toetsen voor nieuwkomers niet passend zijn, omdat zij de Nederlandse taal nog aan het leren zijn. Ga daarom eerst na wat je door middel van de toets graag wilt meten. Maak school- of bestuur afspraken over welke toetsen wanneer worden gebruikt voor de eerste- of meerderejaars nieuwkomers. Maak vervolgens de keuze om de toets wel, niet of volgens schoolafspraken af te nemen Klik op de rode vraag of vakgebieden voor meer informatie.
Overzicht LVS toetsen

  • Wat zijn de ronde cirkels naast de doelen met DLE en een getal erin?

    De DLE-cirkels die naast de doelen staan geven een indicatie van een DLE. Als een leerling die betreffende doelen beheerst, is dat te vergelijken met … DLE. Let op: het is een indicatie. De DLE-cirkels bij de doelen zijn geen harde normen. Het zijn handvatten om bijpassende leerstof en toetsen te kiezen. Bij de vakgebieden rekenen, technisch lezen en spelling staan de DLE-cirkels, bij de andere vakgebieden niet. Hieronder een korte uitleg.

    Bijpassende leerstof kiezen

    De DLE-cirkels gebruik je als handvat om bijpassende leerstof te kiezen. Bijvoorbeeld: de doelen die tussen DLE 30 en DLE 40 staan, sluiten aan bij de leerstof van groep 6. Er kan dan voor desbetreffend vakgebied een methode van groep 6 als bron worden gebruikt.
    Bij het onderwijs aan nieuwkomers is het belangrijk dat je het onderwijs afstemt op de onderwijsbehoeften van nieuwkomersleerlingen. Indien mogelijk wordt er versneld door de leerstof gewerkt, zodat de leerling kan aansluiten bij zijn leeftijdgenoten in het regulier onderwijs.

    Bijpassende toetsen kiezen

    De DLE-cirkels gebruik je als handvat om bijpassende toetsen te kiezen. Bijvoorbeeld: om naast wat de leerkracht waarneemt, observeert en monitort tijdens de lessen ook summatief te toetsen. Een DLE van 40 geeft aan dat er een toets van groep 6 kan worden gebruikt. Dit kan een methode of methode-onafhankelijke toets zijn.
    Bij nieuwkomers is het belangrijk dat je de toetsopbrengsten op een passende manier interpreteert. De toets kan bijvoorbeeld te talig zijn, omdat de tweede taalontwikkeling nog volop gaande is. Maak op schoolniveau afspraken hoe je hiermee omgaat. Denk aan: mag de leerling bijvoorbeeld een vertaalapp gebruiken bij rekenen, lees je toetsen voor, mag een leerling naar betekenis van woorden vragen als hij/ zij het niet begrijpt en van welke toets wordt er gebruik gemaakt etc.
    Leg in je schoolbeleid afspraken over (meertalig)toetsen vast. Geef uitleg over de opbrengsten bij doorstroom naar het regulier onderwijs.

Vakgebieden

  • Woordenschat

    Methodetoetsen: Bijvoorbeeld Wereld vol Woorden thematisch/cursorisch en LOGO3000 hebben toetsen die inzicht geven in de kennis van de aangeboden woorden in de Nederlandse taal.

    Methode onafhankelijke toetsen: TAK toets: onderdelen ‘passieve woordenschat’ en ‘woordomschrijving’. Deze toets is verouderd. Op dit moment ontwikkelt de Universiteit van Utrecht de toets ‘Nederlands voor Alle Kinderen: een taaltoets voor nieuwkomers’ en bevindt zich in pilot fase 2.

  • Mondelinge Taalvaardigheid

    Observaties: ga na in welke taalleerfase de leerling zich bevindt; gebruik de LOWAN-ontwikkellijnen kleuters en de LOWAN-leerlijnen 3-8 en ga na welke doelen zijn behaald en welke nog herhaald aan bod moeten komen.

    Methodetoetsen: Wereld vol Woorden thematisch, toets onderdeel C waarmee het gebruik van de aangeboden woorden wordt getoetst.

    Methode onafhankelijke toetsen: TAK toets: onderdeel ‘verteltaak’.

    Spontane Taalanalyse: Handreiking Spontane Taalanalyse van Kindertaal | Hogeschool Utrecht

  • Sociaal Emotionele Ontwikkeling

    Het is ook noodzakelijk om de sociaal emotionele ontwikkeling regelmatig te meten, daar zijn verschillende observatielijsten voor. In de via SLO verkrijgbare PDF’s  van de leerlijn SEO staan vele tips SLO leerlijn SEO. Het LOWAN-ontwikkelingsgebied SEO kleuters en 3-8 verwijst naar het SLO en geeft weer wat nieuwkomers specifiek is.

    CED groep: SCOL veel scholen vullen de leerkracht SCOL in, de leerling SCOL is te talig voor nieuwkomers.  Om toch de sociale veiligheid te meten worden andere instrumenten gebruikt. Lees meer bij Leerlingenzorg.

  • Technisch lezen

    Methodetoetsen: in de aanvankelijk leesmethodes zijn toetsen opgenomen om de leesontwikkeling in kaart te brengen en ook de kennis van de grafemen en klanken.
    Methode onafhankelijke toetsen: Cito: AVI, DMT; Bureau ICE: IEP technisch lezen; Boom test onderwijs: Technisch lezen Tekst/Woorden

    Ga na welke toets het meest passend is en/of op welke manier je toets passend maakt en interpreteert. Maak je de toets passend doe dat weer consequent en maak daar afspraken over op schoolniveau. Houd er rekening mee dat dat leestoetsen ook een vertekend beeld kunnen geven, omdat nieuwkomersleerlingen niet altijd begrijpen wat zij lezen. Dit heeft invloed op het leestempo en de leesvaardigheid van de leerling. Daarnaast blijven soms bepaalde Nederlandse klanken of klankgroepen lastig. Welke dat zijn is afhankelijk van de eigen taal. Moedint2.

  • Spelling

    Methode onafhankelijke toetsen: Cito: Leerling in Beeld-Taalverzorging; Diataal: Diaspel; Boom test onderwijs: PI-dictee, Spelling Woorden en Werkwoorden.
    Ga na welke toets het meest passend is. Analyseer de gemaakte toets en het resultaat dat past bij de nieuwkomersleerling.

  • Begrijpend lezen

    Zodra een leerling AVI E3 heeft behaald, kan begrijpend lezen toets worden afgenomen. Ga na of dit ook een passend moment is voor desbetreffende nieuwkomersleerling. We weten dat bij nieuwkomers het niveau technisch lezen meestal niet gelijk op gaat met het niveau begrijpend lezen. Begrip is afhankelijk van de woordenschat in de Nederlandse taal.

    Methode onafhankelijke toetsen: Cito, Boom, Diataal, IEP.

  • Rekenen

    Methodetoetsen: In de rekenmethodes zijn toetsen opgenomen. Ga na wat je te weten komt over de rekenvaardigheid en kennis van de Nederlandse rekentaal. Van nieuwkomers weten we dat de contextuele sommen (nog) lastig zijn, omdat zijn de Nederlandse taal aan het leren zijn.

    Methode onafhankelijke toetsen, niet/minder talig: Boom test onderwijs: Hoofdrekenen en Rekenen-Wiskunde, Bareka (cijferend rekenen en tempo).

    Veel methode onafhankelijke toetsen hebben nu ook een voorleesfunctie. Hiermee moet een leerling leren omgaan en is volgens de handleiding bedoelt voor bijvoorbeeld leerlingen met dyslexie.

    Ga na welke toets het meest passend is. Analyseer de gemaakte toets en het resultaat dat past bij de nieuwkomersleerling.

Van toetsdoelen naar leerdoelen

Doelen

Lange tijd werd er in het nieuwkomersonderwijs gewerkt met toetsdoelen. Deze toetsdoelen gaven een verwachting van de groei weer. Er waren scholen (Emmen/Haarlem) die toetslijnen hadden ontwikkeld en deze werden landelijk gedeeld. Met de LOWAN- leerlijnen gaan we over van toetsdoelen naar aanbodsdoelen. Aangezien nog niet alle scholen werken met de LOWAN-leerlijnen delen wij hierbij de tabellen met toetsscores van Emmen en ITK Haarlem.  

De minimumdoelen die gehanteerd worden door de ITK Haarlem (Excel)
De streefdoelen 0-40 weken die gehanteerd worden de taalklas in Emmen
De streefdoelen 40-80 weken die gehanteerd worden in de taalklas in Emmen
De streefdoelen 80-120 weken die gehanteerd worden in de taalklas in Emmen
De streefdoelen 120-160 weken die gehanteerd worden in de taalklas in Emmen

Volgsystemen

De LOWAN-leerlijnen groep 3-8 en LOWAN-ontwikkellijnen voor kleuters zijn ontwikkeld om richting te geven aan het onderwijsaanbod in het nieuwkomersonderwijs. Bij deze leerlijnen wordt er gewerkt met aanbodsdoelen die concreet te observeer- en/of toetsbaar zijn. Op deze pagina een uitleg over hoe je leerlingen kunt volgen met de leerlijnen en ontwikkelijnen, hoe je kunt observeren en toetsen per vakgebied. Ook kun je hier de ‘oude’ toetsdoelen terugvinden.  

Digitaal LVS

Schoolkr8

Schoolkr8 is het enige leerlingvolgsysteem dat specifiek ontwikkeld is voor nieuwkomers in Nederland. Door de unieke koppeling met de LOWAN leerlijnen kun je de ontwikkeling volgen en vastleggen.

Schoolkr8

Eigen format

Via de onderstaande link een voorbeeld van een individueel ontwikkelingsperspectief vanuit een school in Friesland en een uit Zeeland. In deze documenten zijn de LOWAN leerlijnen verwerkt.

Voorbeeld Sneek IOP kleuters
Voorbeeld Sneek IOP 6-12 jarigen
IOP gr.1-2 uit Zeeland
IOP gr.3-4 uit Zeeland
IOP gr.5-6 uit Zeeland
IOP gr.7-8 uit Zeeland

 

Parnassys

In ParnasSys staan de LOWAN-leerlijnen. Deze zijn beschikbaar via de module leerlijnen.

Parnassys

Monitoren en analyseren

In het nieuwkomersonderwijs is het monitoren van de ontwikkeling van de nieuwkomer belangrijk. Dit doen we voortdurend met behulp van observaties en eventuele toetsen. Vervolgens analyseren we de resultaten. De LOWAN-ontwikkellijnen kleuters en de LOWAN-leerlijnen 3-8 zijn hiervoor goed te gebruiken. Het monitoren en analyseren vindt plaats tijdens de korte en lange zorgcyclus, waarover op schoolniveau afspraken in het schoolplan worden vastgelegd.   

Korte zorgcyclus monitor je na elke les hoe de leerling de leerstof heeft opgepakt en of het doel bijgesteld moet worden. Dit kan door een observatie, door een gesprek met de leerling en door het gemaakte werk te analyseren.  

Lange zorgcyclus maak je als school afspraken over vaste monitormomenten, bijvoorbeeld eens in de 8-10-13 weken. Op deze momenten worden doelen gemonitord, resultaten geanalyseerd en plannen geëvalueerd. Dit is belangrijk omdat we in het nieuwkomersonderwijs waar mogelijk willen versnellen in de leerstof. 

Zicht op ontwikkeling hebben kan betrekking hebben op verschillende niveaus, bijvoorbeeld op leerlingniveau, niveaugroepniveau, groepsniveau, vakgebied en schoolniveau. Analyses op al deze niveaus geven je inzicht over de kwaliteit van het onderwijs bij jou in de klas en op jouw school. Om de juiste informatie uit deze analyses te verkrijgen is het belangrijk om de juiste vragen te stellen.  

Welke vragen wil je als school graag beantwoord zien? Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Wat het startniveau is van leerlingen bij binnenkomst? 
  • Hoeveel leerlingen hebben het doorstroomniveau gehaald? En in welke tijdsperiode?  
  • Wat is het leertempo gezien over een bepaalde tijd van onderwijs in Nederland? Hoeveel leerlingen hebben kunnen versnellen? 
  • Hoe staat een bepaalde groep ervoor op het gebied van woordenschat of een ander vakgebied? 
  • Hoe ziet je schoolpopulatie eruit? 
  • Wat zijn mogelijke oorzaken van wat wij zien? (Denk aan didactisch handelen, methodeaanbod, etc.) 

 Wanneer je vanuit de analyse constateert dat een onderdelen binnen de school niet optimaal verloopt, kun je daarmee aan de slag. Naast de schoolanalyses kan de Zelfscan – LOWAN jou helpen om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het onderwijs bij jou op school. Maakt duidelijk wat goed gaat en geeft input voor verbeterpunten. 

Analyse op leerlingniveau

Je kijkt of de geplande doelen voor een periode behaald zijn. Dit kan door de informatie die je verzameld hebt op lesniveau, gegevens vanuit observaties, methode-gebonden toetsen en/of door methode-onafhankelijke (genormeerde) toetsen.  Vervolgens analyseer je alle gegevens en beschrijf je in een bondige evaluatie, waardoor doelen wel of niet zijn behaald.  Aan de hand van deze evaluatie, trek je conclusies, bepaal je welke consequenties daaruit voortvloeien, welke passende doelen/acties je inzet voor de volgende periode.

Analyse op groepsniveau

Bij het analyseren op groepsniveau wordt per leeftijds- en/of niveaugroep nagegaan of de geplande doelen per domein/vakgebied/ontwikkelingsgebied van de LOWAN-ontwikkellijnen kleuters of de LOWAN-leerlijnen 3-8 door de leerlingen zijn behaald. Dit kan bijvoorbeeld direct na de lange zorgcyclus van de individuele leerlingen. Wat is de opbrengst van het onderwijsaanbod op groepsniveau? Wederom wordt hetzelfde proces van monitoring, analyseren, evalueren en bijstellen doorlopen. Opvallende zaken worden op groepsniveau in kaart gebracht. Dit kunnen positieve en negatieve punten zijn die van invloed zijn geweest. Vervolgens wordt nagedacht wat de verklaringen hiervoor kunnen zijn, om daaruit voortvloeiend conclusies te trekken met aansluitend passende acties voor de volgende periode op groepsniveau. 

 

Voorbeeld uit Emmen

Groepsanalyse format

Bij het Expertisecentrum voor Anderstaligen worden de opbrengsten op groepsniveau een aantal keer per jaar gemonitord, geanalyseerd en geëvalueerd tijdens de zogenoemde ‘opbrengsten en zorgbord vergadering’. Leerkrachten vullen het format opbrengsten/zorgbord in. Hierop staan vragen die de leerkracht ondersteunen bij het invullen van het format en om tot goede analyses en evaluaties te komen. Daarnaast vullen zij een opsomming in van waar de gemonitorde gegevens te vinden zijn. Klik hieronder voor een leeg format. 

Leeg format Emmen

Analyse op schoolniveau

De analyses van de individuele groepen samen zijn de basis om op schoolniveau de opbrengsten per domein/vakgebied/ontwikkelingsgebied te analyseren. Ook hierbij wordt hetzelfde proces van monitoren, analyseren, evalueren en bijstellen doorlopen. Een mogelijkheid hierbij is om het te vergelijken met de in kaart gebrachte leerlingenpopulatie van de voorgaande periode. Aangezien er in het nieuwkomersonderwijs sprake is van voortdurende in- en uitstroom van leerlingen is dit een goede aanvulling op de analyse op schoolniveau. De veranderende leerlingenpopulatie kan namelijk van invloed zijn op de opbrengsten. Stel je hebt net een periode met veel expatleerlingen (doorgaans met veel onderwijservaring) en daardoor zijn de resultaten bijzonder goed, terwijl de periode ervoor jullie school veel leerlingen heeft opgevangen die geen onderwijservaring hadden. Dan zijn conclusies met betrekking tot schoolopbrengsten moeilijker te trekken, maar kunnen de factoren vanuit de veranderende populatie die van invloed kunnen zijn in de evaluatie van de opbrengsten worden meegenomen.  

Hieronder formats vanuit Emmen.

Schoolopbrengsten kunnen inzicht geven wat aandachtspunten zijn en/of speerpunten kunnen worden op schoolniveau. Het kan aangeven welke aanpassingen nodig zijn in het onderwijsaanbod, onderwijs- en ondersteuningsbehoeften.   

Voorbeelden uit Emmen

Formats voor schoolanalyse

Uitleg van de format
Format sociale competenties en welbevinden (2x per jaar)
Format school zorgbord (Word)
Format school zorgbord (PDF)

Meer weten

Kijk op zorg

Door een goede zorgcyclus zorgen we dat alle leerlingen een passend aanbod krijgen. Welke toetsen zet je in? Toets je om de 10 of 13 weken? Waar noteer je de toetsgegevens? Hoe analyseer je en waar let je op? Welke doelen stel je voor de leerlingen? Wanneer stel je de doelen wel/niet bij? Hoe maak je een jaarlijkse analyse? En doe je dat op groepsniveau/leerlijn/vakgebied? Linda Toussaint en Marlien de Koning gaven in 2023 deze presentatie. Deze presentatie is terug te kijken en te lezen.

Bekijk webinar

Optimale samenwerking tussen teamleden

Op 6 februari 2023 organiseerde LOWAN-po een webinar over een optimale samenwerking tussen leerkracht, ondersteuner en IB-er. Een optimale samenwerking draagt bij aan een goede schoolontwikkeling van nieuwkomers. Maar hoe werk je goed samen? En wat hebben nieuwkomers specifiek nodig? Dit webinar richtte zich op leerkrachten, onderwijsondersteuners en IB-ers, werkzaam in het nieuwkomersonderwijs én het regulier onderwijs. Dit webinar is terug te zien en lezen.

Bekijk webinar

Anderen bekeken ook

Leerlingenzorg

Sterke start

Deel deze pagina