Netwerk expertisedelers en ambulant begeleiders
Na het eerste intensieve jaar is er nog ondersteuning nodig.
Tips en ideeën worden uitgewisseld op deze pagina.
Expertisedelers en ambulant begeleiders
Een netwerk van expertisedelers en ambulant begeleiders (AB’ ers) en nazorgcoördinatoren die actief zijn m.b.t. begeleiden van nieuwkomers of hun leerkrachten in de regio Noord Holland/ Utrecht.
Handige links
Contactpersoon
Contactpersoon Expertisedelers en AB-netwerk
Marlien de Koning is actief op de nieuwkomersschool in Emmen. Daarnaast is zij actief in het Expertisedelers en AB-netwerk.
Online bijeenkomsten
Landelijk online bijeenkomst expertisedelers en ambulant begeleiders
Datum: maandag 12 juni 2023
Tijd: van 09.00 tot 10.00 uur
Locatie: online
Organisatie: LOWAN-po
Een online ontmoeting met expertisedelers en ambulant begeleiders om meer informatie te brengen en halen over onderwerpen die jullie bezighoudt.
In deze online ontmoeting willen we elkaar inspireren, informeren en jullie vragen verzamelen en beantwoorden. Meer informatie volgt na aanmelding via onderstaande link.
Mooie voorbeelden
ATO Amstelveen
In Amstelveen is er Ambulante Taalondersteuning (ATO). Zij hebben een zeer informatieve website met vele handige links.
Kennemerland
Er is een specifieke plek gemaakt op de website van het samenwerkingsverband passend onderwijs. Hier staat veel informatie voor de scholen en de mogelijkheid om te chatten met de ambulant begeleider!
HaarlemTaal
Via de website HaarlemTaal meer informatie over het meerjarige regionaal project. Op iedere basisschool wordt een maatje getraind.
Tips overdracht leerling en expertisedeling
- Plan een warme overdracht met de vervolgschool met IB, de leerkracht en/of onderwijsadviseur/zorgcoördinator.
- Plan tijdens de warme overdracht een vervolgafspraak met IB en/of de leerkracht.
- Belangrijk een IOP/OPP/kinddossier/rapportage vanuit Schoolkr8 waarin de stimulerende factoren, belemmerende factoren en de onderwijsbehoeften beschreven staan met daarbij de ontwikkeling op de verschillende vakgebieden.
- Begeleid en adviseer de school hoe in de groep waarin de leerling wordt geplaatst de ontwikkeling op de verschillende vakgebieden kan worden voortgezet zonder dat de ingezette versnelling onderbroken wordt. Zet samen voor de leerling realiseerbare doelen met hoge verwachtingen neer.
- Bekijk hoe bovenstaande op een passende manier bij de school, de groep, de leerkracht en de leerling gerealiseerd kan worden.
- Laat de nieuwe school/leerkracht zien welke ontwikkeling de leerling sinds hij in Nederland is al heeft doorgemaakt en vertel een aantal succesverhalen.
- Geef aan wat de school/leerkracht al doet wat aansluit bij de NT2-leerling waardoor er onzekerheden direct weggenomen kunnen worden.
- Wees zichtbaar en bereikbaar voor scholen/leerkrachten/VVE/IB-ers/onderwijsadviseurs/zorgcoördinatoren.
- Organiseer daarnaast bijeenkomsten en workshops over diverse onderwerpen m.b.t. onderwijs aan anderstalige nieuwkomers.
Regionaal en meerjarig plan. Het duurt ongeveer 5 jaar om de Nederlandse taal te leren. Na een eerste intensieve periode is er nog ondersteuning nodig. Hoe dit wordt georganiseerd verschilt per regio. Wij maken ons sterk dat er in iedere regio een regionaal, meerjarig plan is ter ondersteuning van nieuwkomers. In het boekje ‘Ruimte voor nieuwe talenten’ meer informatie.
Ruimte voor nieuwe talenten