Doelmatig werken aan ontwikkeling
Een realistisch en onderbouwd ontwikkelingsperspectief, met tussendoelen die leidend moeten zijn voor het leerstofaanbod en het volgen van de vorderingen.
Ontwikkelingsperspectief
Programma op maat
In het waarderingskader van inspectie staat bij indicator 7.3: ‘De school stelt bij plaatsing voor iedere leerling een ontwikkelingsperspectief vast’. Hiermee wordt bedoeld dat er een realistisch en onderbouwd ontwikkelingsperspectief bepaald wordt, met hiervan afgeleide tussendoelen die leidend moeten zijn voor het leerstofaanbod (eigen leerlijn) en het volgen van de vorderingen.
Uit de praktijk
Voorbeelden ontwikkelingsperspectief
Voorbeeld Emmen
Via de onderstaande link een voorbeeld van een individueel ontwikkelingsperspectief vanuit het Expertisecentrum Anderstaligen in Emmen.
Voorbeeld Haarlem
Via de onderstaande link een voorbeeld van een individueel ontwikkelingsperspectief vanuit de Internationale Taalklas in Haarlem.
Voorbeeld Hilversum
In Hilversum brengen ze de doelen heel visueel in kaart. Zodat leerlingen en ouders heel goed zien waar de leerling nu is en wat de groei is.
Doelgericht op weg
René de Vos (De Kernschool, Zaandam) presenteerde op een LOWAN studiedag een systematiek die het nieuwkomersonderwijs heeft veranderd. Tussendoelen en einddoelen zijn voor leerlingen in kaart gebracht. Deze tussendoelen en einddoelen waren niet voor iedere leerling hetzelfde. Aan de hand van diverse criteria kon een leerling in een lijn geplaatst worden. Deze criteria waren:
- leeftijd
- wel/niet naar school geweest
- wel/niet bekend met Latijns schrift.
Deze lijnen met doelen zijn door diverse scholen doorontwikkeld.