main-logo
Leerlijnen ISK
Leerlijn

Alfabetisering

De Leerlijn Alfabetisering bestaat uit een overzicht van streefdoelen en beschrijvingen van lesmaterialen. Apart beschreven zijn een startwoordenlijst van 100 woorden en een basiswoordenlijst van 600 woorden.

Leerlijn Alfabetisering

De leerlijn alfabetisering is ontwikkeld door het ITTA in samenwerking met een expertteam van Alfa ISK-docenten en Schoolinfo, in opdracht van de VO-raad. Het geeft een overzicht van de taalvaardigheden die analfabete en andersalfabete leerlingen in de ISK moeten verwerven. Voor alle taalvaardigheden zijn streefdoelen beschreven. Voor de invulling van het onderwijsprogramma zijn er tips voor passende lesmaterialen te vinden. De Leerlijn Alfabetisering bestaat uit een overzicht van streefdoelen en beschrijvingen van lesmaterialen. Apart beschreven zijn de woorden die leerlingen nodig hebben om een goede start te kunnen maken in de ISK: een startwoordenlijst van 100 woorden en een basiswoordenlijst van 600 woorden. Alle onderdelen van de leerlijn zijn te vinden op Wikiwijs.

Leerlijn Alfabetisering ISK op Wikiwijs

Downloads

Streefdoelen alfabetisering ISK - ITTA 2018
Presentatie Petra Popma studiedag LOWAN-vo 2019
Startwoordenlijst van 100 woorden
Basiswoordenlijst van 600 woorden

Lesvoorbeelden uit de praktijk

Alfa Lespraktijk
02 - 03 - 2020

Alfa lesvoorbeelden

Mooie voorbeelden uit de lespraktijk van Alfa-docenten in de ISK die de training Werken met de Leerlijn ISK volgden. Schoolinfo tekende verhalen van enthousiaste docenten op.

Meer lezen

Alfabetiseringsmethode voor ISK

thumnail
2018

DigLin+

Summary Nieuw verschenen bij Boom NT2: DigLin+, een digitale alfabetiserings- en taalverwervingsmethode voor anderstalige jongeren...
Meer lezen

Meer informatie over leerlijnen en training

Professionalisering
11 - 11 - 2019

Training

Wil je weten hoe je aan de doelen kunt werken in de ISK-alfaklas en welke materialen en werkvormen effectief zijn? Wil je meer verdieping en/of met je team werken aan een eigen leerlijn voor de alfaleerlingen? Er zijn trainingen bij het ITTA beschikbaar.

Info ITTA

Deel deze pagina