main-logo
Home
LOWAN-vo

Voortgezet Onderwijs

Informatie, regelgeving, uitstroomprofielen en leerlijnen ISK, doorstroom na de ISK en ondersteuning nieuwkomers. LOWAN-vo helpt je verder.

Nieuws

Inburgering
12 - 12 - 2021

Nieuwe wet Inburgering en ISK

De nieuwe wet Inburgering die op 1-1-2022 ingaat heeft grote gevolgen voor de ISK en doorstroom van leerlingen die inburgeringsplichtig worden.

Meer lezen
Studiedag LOWAN-vo - Terugblik
09 - 11 - 2021

Studiedag LOWAN-vo 8 november 2021

Op maandag 8 november 2021 organiseerde LOWAN-vo de jaarlijkse studiedag voor alle betrokkenen bij het nieuwkomersonderwijs VO, met een directiebijeenkomst en 27 workshops. Bekijk alle bijdragen online.

Meer lezen
NPO en nieuwkomers
30 - 06 - 2021

Update NPO en extra budget nieuwkomers

Het NPO is er voor alle VO-leerlingen. Voor nieuwkomers komt er extra budget Zij hebben door corona extra vertraging opgelopen. Een update van de stand van zaken op de LOWAN website.

Meer lezen
ISK

Scholen ook in VO dicht

Na de basisscholen gaan ook de VO-scholen dicht. Het is niet verplicht om deze week afstandsonderwijs aan te bieden. Kwetsbare leerlingen kunnen naar school blijven gaan, in hoeverre je daar (een deel van) de ISK-leerlingen onder laat vallen is aan het team/directie/bestuur.

Meer informatie VO-raad
Community
27 - 09 - 2021

Word lid van de online community van LOWAN-VO

We introduceren een nieuw online kanaal: de LOWAN-vo community. Deze community biedt de mogelijkheid om in gesprek te gaan met vakgenoten en kennis met elkaar te delen.

Meer lezen
Documentaire en film, ook op tv
10 - 11 - 2021

Shadow Game, een reis door de schaduwwereld van Europa

Iedere dag proberen tieners, wier thuisland door oorlog is verwoest, Europese grenzen over te steken. Op zoek naar bescherming en een beter leven voert hun reis door een schaduwwereld die wij nooit zien.

Meer lezen
Verstaanbaar Nederlands
18 - 11 - 2021

Spreekritme en verstaanbaarheid

Spreekritme en verstaanbaarheid, de invloed van de moedertaal op de verstaanbaarheid. Maar de verstaanbaarheid kan door meer aspecten worden beïnvloed. Marieke Goedegebure hield hierover een presentatie op de studiedag LOWAN-vo 2021.

Meer lezen
Digitale nieuwsbrief

LOWANieuws

Aanmelden LOWANieuws VO

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen aan nieuwkomers in de VO-leeftijd.

Handreikingen

Themapagina's

Doorstroom in coronatijd
06 - 04 - 2021

Doorstroom van ISK naar regulier onderwijs in coronatijd

Meer dan ooit is extra aandacht en ondersteuning nodig voor de ISK leerling die doorstroomt naar het regulier onderwijs. Laat je inspireren en lees de aanbevelingen!

Meer lezen
Drieslag NT2
11 - 06 - 2021

Drieslag NT2 in het vo biedt inspiratie

In het reguliere vo moet de NT2-leerling vakkennis opdoen én de Nederlandse taal verder leren. De Drieslag NT2 geeft je handvatten hoe je de schoolomgeving voor deze leerling kunt organiseren.

Meer lezen
Zorg

Ondersteuning en begeleiding

Onderzoek ISK en Zorg
10 - 03 - 2019

De organisatie van nabijheid-ISK en Zorg, uitkomsten onafhankelijk onderzoek

In opdracht van LOWAN en Pharos is in 2018 een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar ‘ISK en zorg’. Signaleer tijdig en organiseer zorg dichtbij. Leerlingen willen gezien worden.

Meer lezen
Augeo

Online cursus steun bieden vluchtelingen

In deze gratis online-cursus leer je over stress bij vluchtelingenjongeren en hoe hun natuurlijke veerkracht bevorderd kan worden. Zodat jongeren zich weer veilig voelen en weer kunnen leren.

Meer over extra zorg
video's

De ISK en het Nederlandse onderwijssysteem

In vele talen beschikbaar

Vier nieuwe video’s die een beeld geven van de ISK in relatie tot het Nederlandse onderwijssysteem.
Deze video’s zijn bedoeld om in en buiten de ISK mee te werken. Uitermate geschikt voor leerlingen en ouders die het Nederlands niet goed beheersen en meer willen weten van de ISK en het Nederlandse onderwijssysteem.

Deel deze pagina

Meer weten over NPO?

Kijk op de themapagina over het Nationaal Programma Onderwijs.
Lees meer