main-logo
Nieuws
ISK's in zwaar weer

Nieuws

Alle nieuws uit het voortgezet onderwijs

ISK's in zwaar weer

LOWAN-vo luidde na de zomervakantie al de noodklok en vroeg aandacht voor het feit dat veel nieuwkomerskinderen niet naar school gaan, zo ook voor het Kamerdebat op 30-11-2022 en vorige maand nog dringender.
De situatie is alleen maar verergerd.
De leerlingenaantallen zijn verdrievoudigd het afgelopen jaar (mede door oorlog Oekraïne) en de ISK’s kennen een exponentiële groei van hun teams, waarbij nu meer dan ooit personele tekorten een rol spelen.
De vele tijdelijke noodopvang, grote aantallen (AMV’s) en vele verhuizingen maken het de ISK’s bijna onmogelijk om het onderwijs te verzorgen.
Op bijna alle ISK’s worden leerlingen op een wachtlijst geplaatst en is er zelfs een leerlingenstop.

Bekostiging ISK’s in grote problemen

De nieuwkomersbekostiging VO start bij aankomstdatum Nederland en dan voor de duur van 2 jaar. Dit is onafhankelijk van de daadwerkelijke onderwijsperiode. Voor een kind wat nu na 6 maanden pas naar school kan ontvangt de school nog maar voor 1 1/2 jaar de nieuwkomersbekostiging. De vele wachtlijsten en leerlingenstop zullen dit probleem nog verergeren.
Maar de leerlingen hebben onderwijsinhoudelijk natuurlijk die 2 jaar hard nodig. De ISK’s zullen volgend jaar te maken krijgen met een groot gat in hun financiering.

Wijzig aankomstdatum Nederland in 1e schooldag
In een brief van LOWAN-vo en de VO-raad voor het debat op 30-11-2022 riepen wij op tot wijzigingen.
Te beginnen met het wijzigen van de aankomstdatum NL naar de veel passender datum 1e schooldag omdat te veel tijd van de extra bekostigde periode op de ISK afgaat. De groep leerlingen die op de ISK zit (en nog komt) en niet passend aanvullend bekostigd wordt, was al groot en wordt steeds groter.
Daarnaast vallen door de vele verhuizingen van leerlingen nu ook gaten in hun schoolloopbaan, waardoor ze feitelijk minder dan twee onderwijsjaren bekostiging krijgen. Een oplossing hiervoor is alleen de daadwerkelijk genoten onderwijstijd mee te laten tellen. Daarnaast zouden ISK’s voor leerlingen die de Nederlandse nationaliteit hebben, maar geen Nederlands spreken en daarom aangewezen zijn op de ISK, ook de nieuwkomersbekostiging moeten ontvangen.

Minister Wiersma, neem dit op in de voorjaarsnota en regel dit zo snel mogelijk!

Wacht niet met passende maatregelen op het gebied van bekostiging en regel dit ook voor de leerlingen waar het nu al om gaat. Voorkom nog grotere problemen bij de ISK’s.

 

 

Lees meer over de wachtlijsten en kinderen die niet naar school gaan

Wachtlijsten en leerlingenstop

Blog

Oproep ISK Arnhem

Deel deze pagina