main-logo
Nieuws
Verhuizingen en wachtlijsten

Nieuws

Alle nieuws uit het voortgezet onderwijs

Verhuizingen, wachtlijsten, gebrekkige begeleiding opvang

2022 LOWANVO 0703 940x370 1

Nieuwsuur maakte een item ‘Scholen voor jonge nieuwkomers overvol: ‘Wachtlijsten zijn desastreus’ en ‘Jonge asielzoekers moeten door de vele verhuizingen voortdurend van school veranderen’.

Het aantal nieuwkomers is van 8000 in 2020 gegroeid naar 23.000. Mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne is het aantal ISK-leerlingen enorm gegroeid en kennen veel ISK’s inmiddels wachtlijsten.
Veel kinderen die in een asielprocedure zitten verhuizen vaak, vooral door het sluiten van de vele tijdelijke noodopvanglocaties.
Zo komt het vaak voor dat een kind bij aankomst in Nederland op een wachtlijst van een ISK terecht komt, naar school gaat en daarna verhuist en weer op een wachtlijst terecht komt.

ISK Groningen vertelt
De directeur geeft aan dat de wachtlijsten desastreus zijn voor de continuïteit van het onderwijs maar legt ook uit hoe de huidige financiering van het nieuwkomersonderwijs (aankomstdatum Nederland, ongeacht onderwijstijd) ontoereikend is.
Leerlingen vertellen voor de camera hoe vaak ze al verhuisd zijn en wat dit met hen doet.

Sociaal isolement
Unicef, Vluchtelingenwerk en LOWAN herkennen deze beelden, ze zijn niet nieuw! Iedereen maakt zich grote zorgen over het welzijn van de kinderen. Ze komen in een sociaal isolement vanwege veelvuldige verhuizingen en voor de AMV’s is er een gebrek aan begeleiding.

Bekijk item Nieuwsuur

Lees het artikel

Deel deze pagina