main-logo
Nieuws
Lost in Europe

Nieuws

Alle nieuws uit het voortgezet onderwijs

Onderzoekscollectief

Lost in Europe

Onbegeleide kinderen in de noodopvang

Het afgelopen half jaar werkte Lost in Europe samen met De Brabantse Onderzoeksredactie, De Gelderlander en Argos aan een onderzoek naar de omstandigheden van onbegeleide kinderen in de noodopvang. Hoewel de rechter en het Hof vorig jaar al oordeelden dat kwetsbaren (waaronder kinderen) niet meer in de noodopvang geplaatst mogen worden als er niet aan specifieke behoeften wordt voldaan, verblijven er op dit moment meer dan duizend kinderen in noodopvanglocaties.

Yolanda Sjoukes en Jelle Krekels namen voor de Brabantse onderzoeksgroep het Gr8-hotel in Oosterhout onder de loep. Ze ontdekten dat de jongeren die er verblijven ernstig worden verwaarloosd en dat de medewerkers die voor hen verantwoordelijk zijn onbevoegd zijn. Criminelen staan voor de deur, en ook binnen zijn de jongeren niet veilig.

Irene Hollebrandse zoomde voor De Gelderlander in op het Postillion Hotel in Arnhem, en het gebrek aan onderwijs voor kinderen in de noodopvang. “We komen kinderen tegen die anderhalf jaar niet naar school zijn geweest.”

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
In de reportage voor Argos vertelt Sanne Terlingen het overkoepelende verhaal: hoe heeft het zo ver kunnen komen? En hoe is het voor de jongeren? Ze volgt een groepje van zes Eritrese jongens terwijl ze van noodopvang naar noodopvang worden verplaatst. Ze gaan al een half jaar niet naar school, hebben geen dagbesteding en ze hebben nog niet eens hun eerste gehoor gehad bij de IND. Jongens met een Arabische achtergrond worden koest gehouden door ze eten of kleren te geven met de boodschap: “Als je je niet gedraagt pakken we het weer af.”
COA erkent de situatie, en herkent ook dat dit op meerdere locaties tot vechtpartijen heeft geleid. Het COA reageerde live in de studio, en stuurde ook een uitgebreide wederhoorreactie die je op de website van Argos kunt te lezen.

Je kunt de reportage hier terugluisteren

Reacties Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Kamerleden

Onderzoekscollectief Lost in Europe

Het internationale onderzoekscollectief Lost in Europe is in 2018 opgericht omdat ze wilden weten hoe het mogelijk is dat duizenden kinderen van de radar verdwijnen na aankomst in Europa. Daarom hebben ze – wederom – opgevraagd hoeveel onbegeleide minderjarigen uit de asielopvang in Nederland zijn verdwenen. Van januari 2022 t/m maart dit jaar verdwenen 360 kinderen ‘met onbekende bestemming’.

Honderden kinderen spoorloos verdwenen

Ze mochten er bij Op1 over vertellen, samen met met Elianne Zijlstra van Rijksuniversiteit Groningen en (voormalig staatssecretaris) Klaas Dijkhoff. Terugkijken kan hier.

Mocht je vinden dat ze iets gemist hebben, of een belangrijke tip hebben op dit dossier – neem dan vooral contact op. Dat kan ook via hun beveiligde platform.

Deel deze pagina