main-logo
Nieuws
Serie ISK en Zorg

Nieuws

Alle nieuwsitems voor voortgezet onderwijs

Jongerenwerkers op Olympia College Rotterdam

Serie inspiratievoorbeelden van zorg op ISK's

LOWAN heeft Eva Klooster gevraagd om in 2022 een ronde te maken langs ISK’s, op zoek naar de voorbeelden en de uitdagingen van zorg op de ISK’s. Vanaf juni 2022 zal er in het kader van de serie ‘ISK’s en zorg’ twee keer per maand een inspirerend interview, artikel of column verschijnen over de praktijk op een ISK in Nederland.
Heeft jouw school ook voorbeelden van zorg die je wilt delen?
Neem contact op met LOWAN-vo.

ISK leerlingen zijn vaak nog veel bezig met de gebeurtenissen voor en tijdens de komst naar Nederland en met achtergebleven familie en vrienden. Die achtergrond vraagt van de scholen extra inspanningen bij het begeleiden en ondersteunen van ISK leerlingen. Onderzoekers Eva Klooster en Ewoud Butter deden in 2018-2019 onderzoek naar hoe ISK’s de zorg voor deze leerlingen organiseren. Het onderzoek toonde aan dat het organiseren van zorg aandacht heeft op alle ISK’s, maar ook dat zij enorm verschillen als het gaat om de zorgstructuur.

Eva Klooster haalt voorbeelden en uitdagingen op

Op de landelijke LOWAN-vo studiedag 2021 gaf Eva Klooster een workshop over ‘ISK en zorg’. De workshop werd zeer druk bezocht. De deelnemers, waaronder veel zorgcoördinatoren, gaven aan dat er grote behoefte is aan het delen van ervaringen en kennis over zorg.
Een serie inspirerende voorbeelden vormen de start van deze expertisedeling.
Ze worden na de zomervakantie ook gevolgd door regionale overleggen met zorgcoördinatoren.
Met het NPO-nieuwkomersbudget heb je eindelijk middelen om de noodzakelijke extra ondersteuning te organiseren. Tijd en geld voor innovatie en uitproberen wat voor jouw ISK werkt! Het geld wordt in juni 2022 uitbetaald en mag je besteden tot eind 2025.

Olympia College Rotterdam

Met jongerenwerkers zorgdragen voor leerlingen tijdens en na schooltijd

Voor de serie ‘ISK’s en zorg’ start Eva Klooster haar ronde langs scholen met een bezoek aan het Olympia College Rotterdam. Sinds september 2021 zijn jongerenwerkers twee dagen per week op het Olympia College te vinden. Op die dagen is de kamer van de jongerenwerkers een inloopruimte voor leerlingen over zaken die tijdens en na schooltijd spelen. Zij ervaren dat ze bruggenbouwers zijn tussen de school en anderen.

Lees het eerste inspirerende voorbeeld

Bekijk ook

Nabijheid

Onderzoek ISK en Zorg

LOWAN pagina over Zorg

Deel deze pagina