main-logo
Maatjesprojecten
Maatjesprojecten

TOMaatjes

OpenEmbassy zet zich ervoor in om nieuwkomers vlot, zinnig en gelijkwaardig hun weg te laten vinden in Nederland.

TOMaatjes

Wat houdt dit project in?

OpenEmbassy zet zich ervoor in om nieuwkomers vlot, zinnig en gelijkwaardig hun weg te laten vinden in Nederland. Die missie is tijdens de coronacrisis alleen maar dringender geworden. Niet omdat nieuwkomers per definitie kwetsbare mensen zijn, maar omdat ze de Nederlandse samenleving en de Nederlandse taal nog onvoldoende kennen. Hierdoor hebben ze nog geen financiƫle, sociale of professionele buffers opgebouwd.

OpenEmbassy is nauw verbonden met een grote offline en online community van nieuwkomers. Ze zijn dagelijks in contact met deze gemeenschap, ze weten waar de knelpunten ontstaan en hoe ze hierop in kunnen spelen. Zo merkten zij al direct in maart 2020, toen de scholen sloten, dat veel jongeren vastliepen in het afstandsonderwijs. Met grote achterstanden (die er toch al waren) tot gevolg. Vanuit deze situatie en de vraag vanuit de community zijn ze het landelijke project Thuisonderwijsmaatjes (TOMaatjes) gestart.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen en jongeren. Jongeren kunnen meedoen met het project in 3 stappen.

  • Stap 1: Het aanmeldingsformulier invullen.
  • Stap 2: Er wordt door OpenEmbassy een vrijwilliger gezocht. Dit is echt maatwerk. Ze kijken welke vrijwilliger bij de jongere past.
  • Stap 3: Er vindt een eerste kennismaking plaats via videobellen.

Van de NT2-er wordt verwacht dat hij/zij zich aan de afspraken houdt en hij/zij zich afmeldt als de afspraak niet door kan gaan.

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Hoe kun je dit inzetten voor de ISK?

De jongeren moeten tussen de 14 en 18 jaar oud zijn en enige mate van communicatievaardigheden hebben. Ze moeten begrijpen hoe je een afspraak moet maken en daarbij het eigenaarschap hebben om zich aan afspraken te houden. Dit project is erg geschikt voor jongeren die extra hulp willen bij Nederlands. Het is dus niet specifiek gericht op het maken van nieuwe vrienden. Het draait om hulp bij Nederlands, plannen van huiswerk en studievaardigheden.

Website

Meer informatie vind je op de website van Open Embassy.

Deel deze pagina