main-logo
Maatjesprojecten
Maatjesprojecten

Kletsmaatjes

Bij Kletsmaatjes worden Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar gekoppeld. Ze kletsen elke week een uurtje met elkaar, 26 weken lang.

Kletsmaatjes

Wat houdt dit project in?

Bij Kletsmaatjes worden Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar gekoppeld. Ze kletsen elke week een uurtje met elkaar, 26 weken lang. Online dus gewoon lekker thuis, 100% coronaproof en op het moment dat het hen uitkomt.

Kletsmaatjes is ontstaan in coronatijd als tijdelijk initiatief, maar is door het grote succes een blijvend project geworden met landelijke slagkracht. Het draait bijna volledig op vrijwilligers.

Na 26 weken gezellige gesprekken zit het erop, maar vaak houden nieuwkomer en Nederlander contact. Bij Kletsmaatjes ontstaan vriendschappen voor het leven. De impact is duurzaam: nieuwkomers die de taal beheersen gaan met meer zelfvertrouwen op zoek naar een baan, melden zich aan bij een sportvereniging en hebben makkelijker contact met Nederlanders.

De focus ligt op luisteren en spreken, dus niet op grammatica oefenen.

Voorwaarden

Er zijn wel een paar voorwaarden voor deelname aan het kletsmaatjesproject. Voor de nieuwkomer geldt dat hij/zij minimaal 16 jaar oud is en minimaal A1-niveau heeft. Daarnaast moet de leerling 1 uur per week beschikbaar zijn en digitaal vaardig, omdat alles online is.

Wat zijn de kosten?

Er wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage van €15,00, maar deze is niet verplicht.

Hoe kun je dit inzetten voor de ISK?

Leerlingen voor wie het goed is om te focussen op spreken en luisteren en ouder zijn dan 16 jaar, kunnen zich aanmelden voor dit project. De MBO-uitstroom of de route 1 leerling vanaf 16 jaar, zou hiervoor dus een goede doelgroep kunnen zijn.

 Website

Meer informatie vind je op de website van Kletsmaatjes.

Deel deze pagina