main-logo
Nieuws
Uit de praktijk

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

5 tips voor een goede ramadanperiode op school

Eind maart start de ramadan. Wellicht zijn er leerlingen die deelnemen aan de ramadan. Hieronder 5 tips voor een goede ramadantijd voor leerlingen op school.

1. Vergroot je eigen kennis

Ieder jaar breekt er voor moslims een maandlange vastenperiode aan: de ramadan. Wat is de ramadan en begint iedereen er op hetzelfde moment aan? Waarom vasten moslims eigenlijk en is deelname verplicht? Mogen leerlingen water drinken tijdens de dag?
Veel informatie via NPO Kennis.

2. Kijk naar de periode 

Ramadan is dit jaar van woensdagavond 22 maart tot donderdagavond 20 april. Zijn er bijzondere dagen in de periode bij jou op school? Denk aan toetsweek, sportdag maar ook aan momenten waarop er wordt gegeten in de groep. Bespreek binnen het team hoe jullie hier rekening kunnen houden met het energiepeil van de leerlingen.

3. Ga in gesprek met leerlingen en ouders

Als je als schoolteam laat merken dat de school zijn best doet om de ramadan een plaats te geven binnen de school, dan voelen ouders en leerlingen zich ook beter thuis op school. Maar hoe je ruimte kan bieden, kun je met elkaar bespreken. Denk hierbij aan:

  • Als andere leerlingen eten tijdens pauze tijd, wat doet deze leerling dan? Mochten het veel leerlingen zijn die meedoen dan is een ‘apart lokaal’ tijdens deze tijd wellicht een optie. Of een ‘apart lokaal’ voor de leerlingen die wel eten.
  • Zijn er momenten waarop de leerling toch mag eten/drinken? Denk aan een hele warme dag, sportdag.
  • Wat als de leerling de lessen niet meer kan volgen door de honger?
  • Wil en kan de leerling bidden op school? Wat is hiervoor nodig? Wanneer is dit en is deze tijd flexibel?
  • Kan er gezorgd worden dat tijdens de iftar – het breken van de vasten tussen zonsondergang en zonsopgang – vooral gezond, vezelrijk voedsel met veel voedingsstoffen wordt voorzien?

Bron: school zonder racisme

4. Informeer alle leerlingen in de groep 

Door meer informatie over komt er meer begrip voor elkaar. Begrip is nodig voor wederzijds respect. Er zijn diverse animaties te vinden over de ramadan. Hier een aantal.

Klokhuis: item over ramadan
Clipphanger: filmpje
Jeugdjournaal: kinderen vertellen over de ramadan
Jeugdjournaal: deze hele klas doet mee met de ramadan

Tevens zijn er online mooie kleurplaten of knutselactiviteiten te vinden rondom de ramadan.

5. Heb een fijne ramadanperiode in de school!

Als leerlingen merken dat de leerkrachten en het schoolteam hun best doen om de ramadan een plaats te geven op school, dan voelen ze zich ook beter thuis op school. Door jezelf te informeren over de ramadan, het Suikerfeest te vieren op school of met de klas, de leerling niet onder druk te zetten om te eten of te drinken, en af en toe een compliment te geven en te tonen dat je weet dat vasten niet makkelijk is, werk je aan een positief klas- en schoolklimaat, en weten de leerlingen dat zij thuishoren op school. Ook tijdens de ramadan!

Anderen bekeken ook

Meertaligheid

Meertaligheid

communicatie

Ouderbetrokkenheid

Deel deze pagina