main-logo
Nieuws
Tips

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Ramadan op school

ramadan gf9cf244b3 1920

‘Juf, ik mag niet op de computer werken tijdens de Ramadan.’ ‘Meester, ik mag geen muziek luisteren tijdens de Ramadan’, zegt een leerling met zijn vingers in de oren tijdens de muziekles. Als leerkracht loop je soms tegen onverwachte situaties aan tijdens de Ramadan. Hoe ga je hiermee om?   

Vergroot je kennis

Ieder jaar breekt er voor moslims een maandlange vastenperiode aan: de Ramadan. Wellicht zijn er leerlingen bij jou op school die er dit jaar aan deelnemen. In 2024 is de Ramadan gestart op 11 maart en loopt deze door tot 9 april, hoewel de exacte einddatum afhankelijk is van de stand van de maan. Naar verwachting zal het Suikerfeest, ofwel “Eid Al-Fitr”, woensdag 10 april starten. Waarom vasten moslims eigenlijk en is deelname verplicht? Mogen leerlingen water drinken tijdens de dag? Lees je in en ga op onderzoek uit.  

In gesprek

Ga het gesprek aan met de kinderen bij jou in de klas. Niet alles is zwart of wit. Er zijn wellicht dingen die niet mogen tijdens de Ramadan, maar als het ter ondersteuning is bij het leren in de klas, kunnen sommige dingen weer wel. Neem de kinderen en ouders serieus en overleg samen waarmee jij in de klas rekening kunt houden. Zijn er bijvoorbeeld bijzondere dagen in de periode bij jou op school? Denk aan een toetsweek, sportdag maar ook bijvoorbeeld aan momenten waarop er wordt gegeten in de groep. Bespreek binnen het team hoe jullie rekening kunnen houden met het energiepeil van de leerlingen.  

Samen vieren

Uit onderzoek blijkt dat aandacht voor de culturele achtergrond van (internationale) studenten, bijdraagt aan het welbevinden van studenten in de klas. Dus zet hierop in. Als leerlingen merken dat de leerkrachten en het schoolteam hun best doen om de Ramadan een plaats te geven op school, dan voelen ze zich ook beter thuis op school. Door jezelf te informeren over de Ramadan, het Suikerfeest te vieren op school, de leerling niet onder druk te zetten om te eten of te drinken, af en toe een compliment te geven en te tonen dat je weet dat vasten niet makkelijk is, werk je aan een positief klas- en schoolklimaat, en weten de leerlingen dat zij thuishoren op school. Ook tijdens de Ramadan! 

Meer weten?

Informatie over de Ramadan: NPO Kennis
Onderzoek: Didactief | Draai niet om culturele verschillen heen 
Factsheet: Het inzetten van culturele diversiteit in de klas (nuffic.nl) 

Filmpjes voor in de klas
Klokhuis:  Wat is ramadan? (youtube.com)
Clipphanger: 
Filmpje
Jeugdjournaal: Kinderen vertellen over de ramadan 
Jeugdjournaal: Deze hele klas doet mee met de ramadan                  

Prentenboeken: 8 boeken over de Ramadan en het Suikerfeest 

Anderen bekeken ook

Meertaligheid

Meertaligheid

Communicatie

Ouderbetrokkenheid

Deel deze pagina