main-logo
Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek nieuwkomers VO

Essay Grensconflicten-Toegang tot sociale voorzieningen voor vluchtelingen

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft een essay Grensconflicten – Toegang tot sociale voorzieningen voor vluchtelingen geschreven. In het essay brengt de Raad dilemma’s in de toegang tot sociale voorzieningen voor vluchtelingen in beeld. Hoe is de toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale zekerheid en huisvesting geregeld? En hoe pakt deze uit in de praktijk?
De Raad verkent hoe de overheid de toegang tot sociale voorzieningen voor vluchtelingen bepaalt en realiseert (van nationaal tot lokaal). Daarnaast besteedt de Raad aandacht aan hoe burgers in de ontvangende samenleving deze mate van toegang ervaren.

Vooral dat laatste aspect – de ervaringen, maar ook opvattingen en emoties van burgers – verdient volgens de Raad meer aandacht in bestuur en beleid. Het zijn burgers, tenslotte, die met de komst van vluchtelingen nieuwe buren, collega’s, patiënten of klasgenoten krijgen. En dus nemen ze initiatief: voor of tegen, vrijwillig of betaald, op straat of online. Hoezeer mensen ook botsen in wat ze met hun initiatief willen bereiken, bestuur en beleid dienen er ontvankelijk voor te blijven. In elk geval zolang een initiatief zich houdt aan de grenzen van de wet. In de grensconflicten die vervolgens tussen overheid en burgers kunnen ontstaan vervullen gezaghebbende instituties als de burgemeester en het parlement een belangrijke sleutelrol, zo betoogt de Raad in dit essay.

thumnail

Informatie

Deel deze pagina