Toon submenu Verberg submenu

Wereld vol Woorden

Meest gestelde vragen: ‘Wereld vol Woorden’. Mocht je een andere vraag hebben, onderaan deze pagina staat een contactformulier. Hier kan je je vraag stellen en krijg je direct antwoord van de uitgevers.

Klopt het dat we LOGO3000 moeten aanschaffen?
Ja, dat is correct. In de materialen wordt verwezen naar de woordplaten/clusters van LOGO3000. Tevens wordt er ook verwezen naar het boek ‘Zien is Snappen’.

Is het voor kleuters in de nieuwkomersleeftijd?
Het materiaal is geschreven voor nieuwkomers vanaf 6 jaar tot 12 jaar. Het is dus niet geschreven voor 4-5 jarige nieuwkomers. LOGO3000 geschreven voor peuters/kleuters. De platen van LOGO3000 zijn dus goed te gebruiken voor 4-5 jarige leerlingen. Indien jullie 4-5 jarige leerlingen hebben binnen een nieuwkomerssetting zou je er voor kunnen kiezen om mee te draaien met de thema’s van de thematische of de cursorische materialen en deze dan aan te passen aan de leeftijdsgroep.

Wat is het verschil tussen de thematische en cursorische materialen?
Overeenkomsten zijn dat beide LOGO3000 gebruiken als de basis en dat het materiaal specifiek geschreven is voor de nieuwkomers doelgroep.

Cursorische aanpak
Cursorische aanpak van Wereld vol Woorden is gestoeld op Mondeling Nederlands – nieuw; helemaal vernieuwd en aangepast aan de behoeften van de leerlingen en scholen van nu.
De methodische aanpak Wereld vol Woorden biedt:

 • Een verbeterde opbouw van de activiteiten.
 • Thema’s die niet meer één, maar twee weken duren. Zo kun je meer aandacht besteden aan het thema en is er meer ruimte voor het herhalen van de geleerde woorden.
 • Aandacht voor de eigen taal van de leerlingen.
 • Tips voor welke lessen van Zien is Snappen je kunt gebruiken.
 • Schema’s met de in te zetten woordwebben van LOGO 3000.
 • Na 4 thema’s is er een toets

Het materiaal van de methodische aanpak bestaat uit Blok A en Blok B. Elk blok biedt 80 lessen, verdeeld over acht thema’s. Na elke vier thema’s is er een herhaalweek en een toets. Blok A is bedoeld voor de eerste 20 weken nieuwkomersonderwijs, Blok B voor de tweede 20 weken. In september 2019 wordt Blok A uitgeleverd, Blok B volgt in december.

Thematische aanpak
De thematische aanpak van Wereld vol Woorden bestaat uit 9 thema’s die zijn verdeeld over de twee hoofdthema’s ‘Te land, ter zee en in de lucht’ en ‘Wie zijn wij en wat doen we?’
De thematische aanpak Wereld vol Woorden biedt:

 • Thema’s die voor een groot deel gekoppeld zijn aan zaakvakonderwijs.
 • Thema’s duren 3-5 weken
 • Platte, vrolijke én verdiepende thematische activiteiten, gekoppeld aan de aangeboden woorden.
 • Elke dag een gedifferentieerd aanbod (1, 2, en 3 ster-niveaus) naast klassikaal onderwijs.
 • Aandacht voor de eigen taal en cultuur in de vorm van gerichte opdrachten.
 • Suggesties voor uitbreiding en/of verdieping (waaronder ‘Zien is Snappen’).
 • Een per thema helder uitgeschreven leerlijn.
 • Woordwebben van LOGO 3000.

De thema’s kunnen op elk moment van het jaar worden ingezet, behalve die over (eigen) feesten, welke is gekoppeld aan Sinterklaas en Kerstmis. De onderliggende visie van de thematische aanpak is gemaakt vanuit een combinatie van de ‘Taxonomie van Bloom’ en het ‘Kwadrant van Cummins’. De eerste zes thema’s komen in september 2019, de laatste drie volgen na de kerstvakantie.
Nieuws LowanMeer informatie

Wie zijn de auteurs?
Het materiaal wordt geschreven samen met leerkrachten die werkzaam zijn in het nieuwkomersonderwijs.
Nieuws LowanAuteurs aan het woord

Welke uitgevers werken mee?
Het materiaal wordt uitgegeven door de CED groep en Rezulto.

Wat is de rol van Kinderpostzegels en LOWAN?
LOWAN praat al jaren met uitgevers en dringt aan op betere materialen ter versterking van het nieuwkomersonderwijs. Als LOWAN kregen we vaak de terugkoppeling dat het ‘veld’ te klein was waardoor de afzetmarkt te klein is, en dus geen winstmarge te behalen is. In 2015-16 kwam Kinderpostzegels naar LOWAN toe en vroeg wat zij konden betekenen m.b.t. de grote instroom van vluchtelingen. We kwamen in gesprek over het grote tekort aan goed materiaal. Het resultaat van dit gesprek was een leskist voor alle scholen die werken met nieuwkomers. De leskist was een groot succes met name het materiaal ter versterking van het mondelinge taal onderwijs.
Vervolgens bleven LOWAN en Kinderpostzegels in gesprek. Er werden fondsen benaderd en bezoeken uitgevoerd naar nieuwkomersscholen. Kinderpostzegels was overtuigd van de noodzaak en spande zich maximaal in om garant te staan voor de ontwikkelingskosten van het mooie project ‘Wereld vol Woorden’.
Nieuws LowanInformatie over de pilot/ leskist

Aanschaf
Wanneer kunnen we het aanschaffen? Aan het einde van het schooljaar (juni/juli) zal het materiaal te bestellen zijn. De uitgevers garanderen dat je de materialen dan in bezit hebt voor de start van het schooljaar.

Wat zijn de kosten?
Zowel Wereld vol Woorden cursorisch werken als Wereld vol Woorden thematisch werken kosten ieder € 500,-. De schooltaalwoorden selectie kun je aanvullend op beide versies gebruiken. Deze kost € 300,-. Je kunt er ook voor kiezen om zowel de thematische aanpak als de methodische aanpak te gebruiken (€ 1000,-).
Nieuws LowanMeer informatie over de kostenNieuws LowanNieuwkomersregeling LOGO3000

Een vraag over Wereld vol Woorden. Stel deze vraag gerust.
Deze vraag wordt dan automatisch naar CEDgroep en naar Rezulto gestuurd. De twee uitgevers die Wereld vol Woorden uitgeven.

Wanneer je gebruik maakt van onze dienstverlening ga je akkoord met de opslag en verwerking van je persoonsgegevens ten behoeve van de levering van deze dienst. Lees meer over de wijze waarop LOWAN met je gegevens omgaat in onze privacyverklaring.

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Reacties zijn gesloten.