Vakgebied item: Rekenen
Taalontdekkers: Woordenschatopgaven voor NT2
Het vakgebied Taalontdekkers / NT2 in Gynzy is ontwikkeld om leerlingen kennis te laten maken met de basiswoorden van het Nederlands. Ze leren hier de eerste woorden binnen veelvoorkomende thema’s zoals huis, school, familie en dieren. Binnen ieder subthema worden tussen de 5 en 15 woorden aangeboden. Net als bij de andere vakgebieden in…
lees meerTaal en rekenen gaan hand in hand.
Hoe geef je taalsteun in je rekenles? Geef leerlingen ruimte om rekentaal te gebruiken. Bied daarbij taalsteun: Reik begrippen aan Geef mondelinge spreekkaders Schriftelijke schrijfkaders met rekenzinnen Zet de thuistaal in Teken bij de les. Herformuleer in vaktalige bewoordingen: het aantal bezoekers neemt toe, Job krijgt 20 euro korting. Streef ernaar dat leerlingen antwoorden…
lees meerStappenplan rekentaal
Het is belangrijk om voorafgaand aan de rekenles te bekijken welke rekentaal nodig is om sommen te kunnen maken. De Rekentaalkaart, een opbrengst van het TRaP-project, kan een handig hulpmiddel zijn bij het (talig) voorbereiden van de rekenles. Het werken met deze kaart combineert het nagaan hoe het gestelde rekendoel gehaald kan worden met gedegen aandacht voor de…
lees meerMatific
Matific is een wereldwijd rekenleerplatform dat beschikbaar is in 40 andere talen. Matific biedt online oefenmateriaal om rekenen praktisch en inzichtelijk te maken voor leerlingen van groep 1 tot en met groep 8. De leerlingen kunnen hiermee zowel op school als thuis oefenen (beschikbaar op laptop, tablet en telefoon). Wijs opdrachten in het Nederlands…
lees meerNieuwsrekenen voor nieuwkomers
Voor wie? Nieuwsrekenen voor nieuwkomers is bedoeld voor nieuwkomers in het basisonderwijs of op ISK's, die eraan toe zijn om contextopgaven te maken op hun eigen rekenniveau. Om succesvol aan de slag te kunnen met Nieuwsrekenen voor nieuwkomers moeten de leerlingen minimaal op AVI E3-niveau lezen. En ze moeten in ieder geval rekenbewerkingen kunnen…
lees meerRekenkisten
Hoe kom je met nieuwkomers leerlingen op een effectieve manier tot realistisch rekenen en leer je ze te rekenen met inzicht in context? Daarvoor zijn rekenkisten in te zetten. De bijbehorende inhoudelijke uitwerkingen kun je via deze pagina (gratis) downloaden. Ook kun je direct praktisch aan de slag met 5 lesideeën. Per uitwerking vind…
lees meeriMAT rekentaal in thuistaal
Kinderen begrijpen de rekentaal dikwijls niet, zeker als ze thuis geen Nederlands spreken. De iMAT is ontwikkeld om die kinderen te helpen, als instrument in de klas en als hulpmiddel om ouders te betrekken bij het onderwijs. De iMAT is rekentaal in de thuistaal en is interessant voor iedereen: leerkrachten, begeleiders, vrijwilligers, ouders en…
lees meerwww.spelenenleren.com
Op een speelse manier kennis maken met de Nederlandse taal. Yura werkt als leerkracht in het nieuwkomers onderwijs en heeft vele materialen gemaakt (kwartet, memorie, posters, mini loco materiaal etc..). Neem een kijkje op haar website!
lees meerKwint
In Kwint wordt rekening gehouden met de geringe taalvaardigheid, maar ook met de eerder opgedane rekenervaring. De leerlingen werken in niveaugroepen, waarbij de lessen bestaan uit een instructiegedeelte en een deel zelfstandig werken. Kwint bevat bovendien diagnostische activiteiten voor de intake en controletaken per niveaugroep. Doorstroomprofielen geven aan hoe een leerling kan instromen in…
lees meerWil je een cursus toevoegen aan dit overzicht?