Bekijk menu

Categorie item: Migratie-integratie

De vergeten kinderen van arbeidsmigranten

In de Haagse wijk Transvaal woont een groot aantal arbeidsmigranten, vooral uit Midden- en Oost-Europa. Eén op de vijf bewoners komt uit die regio. Veel van hen werken onder slechte omstandigheden in de kassen van het Westland, vaak voor lage lonen of zelfs onder het minimumloon. Steeds vaker nemen ze hun kinderen mee naar…

lees meer

Hoogleraar sociologie Hein de Haas over het doorprikken van migratiemythes

Hoogleraar sociologie Hein de Haas deed dertig jaar onderzoek naar migratie en schreef de bestseller Hoe migratie echt werkt. Daarin ontkracht hij migratiemythes van zowel rechts als links. In gesprek met Pieter van der Wielen stelt hij dat de retoriek van politici – zoals tsunami-vergelijkingen – niet klopt. Migratie is van alle tijden en…

lees meer

Structuur, Steun en Stabiliteit: Mentale zorgverlening voor kinderen in de asielopvang en wat daarvoor nodig is

De mentale zorgverlening voor kinderen in de asielopvang voldoet niet aan de verplichtingen voortvloeiend uit de relevante artikelen van het IVRK. Hoewel toegang tot mentale zorg voor vluchtelingenkinderen op papier geregeld lijkt, is de praktijk anders. De leefomstandigheden in de (nood)opvang zijn schrijnend en verschillen sterk per locatie. Door frequente verhuizingen ontbreekt een stabiele…

lees meer

Tadese – Eritrese nieuwkomers verdienen onze warme steun

Tadese raakte in 2020 als cultuurtolk betrokken bij Schoolmaatjes ONS. Dankzij zijn verzoek aan Harriet Marseille (oprichter van Schoolmaatjes ONS), om een boek over hem te schrijven, heeft zij hem diepgaand kunnen bevragen. Dit gaf veel inzicht in de situatie in Ethiopië en Eritrea in de afgelopen decennia. Het boek gaat ook over Eritrese…

lees meer

Hoe kunnen leerkrachten hoogbegaafdheid bij anderstalige leerlingen signaleren?

Leerkrachten kunnen hoogbegaafdheid bij anderstalige leerlingen signaleren door te letten op non-verbale aspecten en door met ouders te praten. Als leerlingen het Nederlands wat beter beheersen, kunnen leerkrachten nagaan of en hoe leerlingen schakelen tussen hun thuistaal en het Nederlands. Daarnaast is het belangrijk om hoge verwachtingen te hebben van de leerprestaties en een…

lees meer

Jonge vluchtelingleerlingen in het primair onderwijs: tweedetaalverwerving en welbevinden

Jonge vluchtelingkinderen vormen een kwetsbare doelgroep in het primair onderwijs. Deze leerlingen staan voor de opgave om in korte tijd een nieuwe taal te leren in een nieuwe, onbekende omgeving. Vaak hebben zij ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt, en/of groeien ze op in stressvolle omstandigheden. Leerkrachten die lesgeven aan vluchtelingleerlingen herkennen dit, en formuleerden twee grote…

lees meer

Ontheemd

Een asielzoekerskind verhuist vaak. Werkgroep Kind in AZC heeft hier een rapport over geschreven.

lees meer

Het is hier in één woord gewoon… stom!

5 november 2014 hebben jongeren uit gezinslocaties het rapport ‘Het is hier in één woord gewoon… stom!’ overhandigd aan Tweede Kamerleden. Op dit moment zijn er acht gezinslocaties (GLO) in Nederland. De Werkgroep Kind in AZC heeft onderzoek gedaan en noemt de situaties van de kinderen in de GLO ‘ziekmakend’.

lees meer

Syrische vluchtelingen in gemeenten

Hoe kijken zij aan tegen de verhuizing van asielzoekerscentra naar gemeenten? Vinden zij de weg binnen de Nederlandse gezondheidszorg? Hoe omschrijven zij de opvoeding van hun kinderen en welke uitdagingen brengt ouderschap in een nieuwe context met zich mee? Nieuwe signalen? Welke vragen, informatiebehoeften of andere signalen leven er binnen uw organisatie omtrent de…

lees meer

Essay Grensconflicten-Toegang tot sociale voorzieningen voor vluchtelingen

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft een essay Grensconflicten – Toegang tot sociale voorzieningen voor vluchtelingen geschreven. In het essay brengt de Raad dilemma’s in de toegang tot sociale voorzieningen voor vluchtelingen in beeld. Hoe is de toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale zekerheid en huisvesting geregeld? En hoe pakt deze uit in…

lees meer

Wil je een cursus toevoegen aan dit overzicht?

Deel deze pagina