Toon submenu Verberg submenu

Mondelinge Taal

Iedere nieuwkomersschool heeft een sterk aanbod m.b.t. mondelinge taal. Ze werken gericht aan het vergroten van de woordenschat en zinsbouw. Daarnaast ontwikkelen leerlingen hun mondelinge taalvaardigheid door taal te gebruiken in allerlei situaties. Er zijn scholen die de klankenleer ook koppelen aan dit aanbod maar dat hoeft niet.

Vaststellen beginsituatie
Leerlingen die nog geen Nederlands spreken hoef je niet te toetsen op de Nederlandse taal. Op het moment dat leerlingen al in Nederland onderwijs hebben gehad, of een Nederlandse ouder hebben is dit wel nodig. Veel scholen toetsen met de methode gebonden toetsen die ze inzetten bij hun Mondelinge Taalaanbod. Er zijn ook veel scholen die de TAK toets gebruiken om een beginniveau vast te stellen, vaak gebruiken scholen de TAK passief.

Wereld vol woorden
Sinds de start van dit schooljaar (’19-’20) is er nieuw lesmateriaal voor nieuwkomers ter versterking van de mondelinge taal. Dit lesmateriaal is ontwikkeld door leerkrachten die werken in het nieuwkomersonderwijs onder begeleiding van Dirkje van den Nulft (o.a. auteur LOGO3000), Maaike Dalhuisen (o.a. auteur Mondeling Nederlands Nieuw). Tevens is  Josée Coenen (o.a. auteur Zien=Snappen) adviseur voor het Zien=Snappen gedeelte. Binnen Wereld vol Woorden zijn er twee varianten: cursorisch en thematisch. Beide met LOGO3000 als basis.

Nieuws LowanMeer informatie: Wereld vol Woorden – thematisch
Nieuws LowanMeer informatie: Wereld vol Woorden – cursorisch
Nieuws LowanVeelgestelde vragen over Wereld vol Woorden

Leerlijn Josee Coenen
Josee Coenen is de auteur van o.a. Zien = Snappen. Veel leerkrachten wilden graag Zien = Snappen gebruiken naast MNN en HZS. Josee Coenen heeft samen met Ans Drubbel een leerlijn geschreven voor een periode van 40 weken. Deze stellen ze kosteloos beschikbaar via de website Wat & Hoe NT2.
Leerlijn mondelinge taal Josee Coenen & Ans Drubbel

Welke woorden moeten nieuwkomers leren?
De UVA en ITTA hebben uitgezocht welke woorden nieuwkomers moeten leren. De UVA en ITTA hebben gekeken naar welke woorden veel voorkomen in de methoden die worden gebruikt in de basisschool. Er is een lijst voor leerlingen in groep 1-2 (BAK-lijst), leerlingen groep 3-4 (WAK-lijst) en groep 5-6 en groep 7-8.
Basislijst Anderstalige Kleuters
Woordenlijst Anderstalige Kinderen (tot de zomer kosteloos)

Meer doen met taal-biografieën en culturen
Volgens Frederike Groothoff, leerkracht bij Taalschool Utrecht,  kan er meer aandacht worden besteed aan culturen en taal-biografieën van leerlingen. Leerlingen spreken vaak meer dan één taal, wanneer er verwezen wordt naar de moedertaal klopt dit niet altijd. Daarom kan er beter gesproken worden over de thuistaal (TT). Meertaligheid in het onderwijs heeft grote voordelen. Zo zorgt een goed ontwikkelde TT voor het gemakkelijker leren van Nederlands en betere prestaties in het hele curriculum.
 Presentatie taal-biografieën en culturen (pdf)

Taaldenkgesprekken
Nieuwkomers ontwikkelen hun mondelinge taalvaardigheid in communicatieve situaties. Een voorbeeld hiervan is een taaldenkgesprek. Een spannend probleem vormt het startpunt om samen na te denken en te praten. Ook met heel weinig Nederlandse taal kunnen leerlingen al meedoen! Leerlingen worden op hun eigen denkniveau aangesproken en leren tegelijkertijd nieuwe taal. Wat is een taaldenkgesprek precies? En hoe voer je zo’n gesprek met nieuwkomers? Bekijk praktijkvoorbeelden uit de nieuwkomersklas. Ontdek hoe je een taaldenkgesprek didactisch aanpakt. En lees hoe taaldenkgesprekken bijdragen aan de taalontwikkeling van nieuwkomers.
 Taaldenkgesprekken

Er zijn natuurlijk veel meer materialen. Een overzicht staat in de databank lesmaterialen.

Contactgegevens PO

Boudien Bakker en Marieke Postma
b.bakker@lowan.nl
+31 (0)6 - 52 858 732
Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Reacties zijn gesloten.