main-logo
Taaldenkgesprekken
Taaldenkgesprekken

Over de makers

Resi Damhuis en Hanna Kuijs ontmoetten elkaar op een LOWAN-dag en bundelden hun krachten om de pagina’s over taaldenkgesprekken te maken.

Over de makers

Resi Damhuis en Hanna Kuijs ontmoetten elkaar op een LOWAN-dag en bundelden hun krachten om de pagina’s over taaldenkgesprekken te maken.

Hanna Kuijs

Hanna is nieuwkomersleerkracht en onderwijskundige. Ze begon haar onderwijsloopbaan als docent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Maar haar professionele hart bleek in de praktijk te liggen. Dus volgde ze de PABO en ging voor de klas. Sinds 2014 is ze nieuwkomersleerkracht in Amstelveen. Daarnaast werkt ze als onderwijsadviseur in Amsterdam. In 2017 startte Hanna met een LOF-subsidie het project Ja, ik spreek Nederlands! Met collega’s ontwerpt ze lesactiviteiten voor nieuwkomers. Centraal staan taalfuncties en de taalmiddelen die daarvoor nodig zijn. Hoe leren nieuwkomers hun ervaringen en denkprocessen onder woorden te brengen? Taaldenkgesprekken bleken hiervoor een prachtige vorm.

Resi Damhuis

Resi is onderwijsonderzoeker, ontwikkelaar, trainer en coach. Ze werkte bij de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook was ze lector Interactie en taalbeleid aan de Marnix Academie in Utrecht. Nu is ze onder andere ambassadeur van Taaldenkgesprekken nu! Een belangrijke vraag in haar werk: hoe kunnen leerkrachten in hun interactie met kinderen de taal- en denkontwikkeling optimaal stimuleren? Resi ontwikkelt en onderzoekt aanpakken voor het verbeteren van interactie. Het liefst samen met collega-onderzoekers en professionals uit de praktijk. Ook ontwikkelt en geeft ze trainingen. Ze werkt in allerlei contexten: van peuters tot en met groep 8. Van moedertaalsprekers tot nieuwkomers. En gekoppeld aan verschillende schoolvakken, zoals taal, geschiedenis, wetenschap & technologie.

Meer leren over taaldenkgesprekken?

Hoe passen taaldenkgesprekken precies in mijn eigen praktijk?
Hoe kan ik mijn rol in die gesprekken verbeteren?
Deze website geeft je handvatten om direct zelf aan de slag te gaan met taaldenkgesprekken. Heb je behoefte aan meer persoonlijke ondersteuning? Volg dan de blended learning cursus NT2 en meertaligheid – Mondelinge taaldidactiek bij Eduseries. Of wil je snel een paar hoogtepunten zien? Probeer dan de gratis Edubites van Eduseries. In een serie van drie korte online modules leer je wat een taaldenkgesprek is en hoe je er met nieuwkomers mee aan de slag kunt. Iedere Edubite duurt ongeveer 10 minuten. Lees meer en meld je aan!

Anderen bekeken ook

Praktijkvoorbeelden taaldenkgesprekken

Didactiek van het taaldenkgesprek

Deel deze pagina