main-logo
Lesmateriaal

Lesmateriaal

Lesmateriaal en vakliteratuur voor nieuwkomers in het primair onderwijs

TaalTroost

Bij TaalTroost gaan scholieren op zoek naar een taalschat – een gedicht, lied of gezegde – in hun moedertaal. TaalTroost is een project waarbij met de hele groep gewerkt wordt aan de waardering van de thuistalen en is gericht op de verbinding tussen leerkracht, leerling, ouders en de wijk of de buurt. TaalTroost start met de Powerpoint. Deze kan in de klas getoond worden en geeft inspiratie tot speelse activiteiten, waarbij plezier en verbinding voorop staan.

Vervolgens gaan leerlingen met hulp van het werkblad (een interviewblad) thuis op zoek naar een taalschat. Deze taalschat wordt weer mee naar school genomen en in de klas bewonderd.

Tot slot mogen de leerlingen samen met de ouder(s)  een mooie poster van de mooie zin of versregel maken. Het tonen van de posters aan klasgenoten, ouders, buurtbewoners of dorpsgenoten zal vele gesprekken op gang brengen.

Deze nieuwe verzie van TaalTroost is met hulp van Oekraïense moeders tot stand gekomen. Zij hebben gezorgd voor de vertalingen van de werkbladen en de Powerpoint. Bovendien hebben zij de muziek bij de activiteiten uitgezocht.

TaalTroost – werkbladen-Oekraiens
TaalTroost – werkbladen-Russisch
TaalTroost – werkbladen-Nederlands
TaalTroost – werkbladen-Fries
TaalTroost van TaalInBeeld – Nederlands Oekraïens en Russisch

thumnail

Informatie

  • Auteur(s): NHL Stenden
  • Jaar van uitgave:2022

Deel deze pagina