main-logo
Blogs
Blog

Blog

In deze blog kan je meelezen met belevenissen en hersenspinsels van de auteurs.

Petra Wentinck
11 - 01 - 2024

Scholing

Op mijn werk krijgen we vaak mogelijkheden om in een onderwerp te verdiepen. Zeker voor mij als beginneling is dat heel interessant, ik volg dan ook verschillende cursussen gedurende het schooljaar.
Overal haal ik wel iets uit wat ik interessant vind of wat ik kan uitproberen in de klas. Maar collega’s die al jaren in de ISK werken, hebben minder gericht aanbod van cursussen. Daarom werd er vorig jaar gestart met een uitgebreide cursus vanuit de Marnix Academie Utrecht, professionaliseringstraject nieuwkomersonderwijs. Nogal een mond vol, maar een enorme aanrader! Met praktische voorbeelden aan de slag gegaan in onze groep.

Los van het feit dat je de moedertaal veel centraler stelt, dan dat we eerst deden. Zonder de moedertaal komt er ook geen tweede taal, kinderen weten heel vaak best het antwoord in hun eigen taal. Zijn we dieper ingegaan op taaldenkgesprekken.

Een korte uitleg, je zoekt een krachtige kwestie (ook te vinden op de LOWAN-site). Het liefste geen woorden maar een duidelijke afbeelding en gaat met een groepje leerlingen zitten. Je laat de afbeelding zien en schetst eventueel een probleem en ziet vervolgens wel hoe er gereageerd wordt. Juist door niet te sturen, laat je de leerlingen echt nadenken en hopelijk (na vele malen oefenen) gaan ze in gesprek met elkaar. Leuke manier om Nederlands te oefenen.

Zelf heb ik mijn kwestie eerst even op mijn oudste dochter (5 jaar) uitgeprobeerd. Met de gedachte, als wij hier een heel gesprek over kunnen hebben, lukt het straks met de leerlingen ook wel. Dat klopte helemaal, mijn krachtige kwestie was; de juf wil graag een zeemeermin worden, kan dat? Nadat ik eerst gevraagd had wat de afbeelding (een zeemeermin) was, wilde iedereen tegelijk vertellen wat wel of niet kon. Viel het echt stil, had ik een korte vraag over hoe een probleem opgelost moest worden of vatte ik het samen wat een leerling probeerde duidelijk te maken. Echt zo leuk om te doen, zulke leuke antwoorden en gesprekken die er uit voort kwamen!

Oh en mochten jullie erg nieuwsgierig zijn; ja de juf kon een zeemeermin worden. Dolfijnen konden me wel leren ademen onder water. Wat hou ik toch van de fantasie van kinderen!

Auteur van de blog: Petra Wentinck

Deel deze pagina