main-logo
Blogs
Blog

Blog

In deze blog kan je meelezen met belevenissen en hersenspinsels van de auteurs.

Sandra van der Tempel
13 - 03 - 2024

LOWAN studiedagen

Ik kijk ernaar uit! Twee dagen per jaar, ja dat is inmiddels de traditie, zijn de zgn. landelijke LOWAN-dagen voor primair onderwijs. Ooit begonnen met een tweejaarlijkse dag, redelijk kleinschalig, maar inmiddels twee volle dagen per jaar voor een kleine 3000 deelnemers. En ik moet eerlijk zeggen, het is een professionele dag als je bedenkt dat het grootste deel van het team dit op vrijwillige basis doet. Alles en iedereen rondom nieuwkomers zijn deze dagen in touw. Ieder jaar weer met een ander pakkend thema. Dit jaar is het thema: Taal is overal.
Niet alleen in de woordenschatlessen maar ook tijdens muziek, sport, creatieve lessen. Ook meertaligheid heeft een plek en de verschillende aanvliegroutes en meningen over hoe je dit onderwijs nu het best kunt aanpakken. Hoe mooi is dat! De nieuwste producten zijn te vinden op de markt en natuurlijk is er ook de informatiebalie van LOWAN.

Nee, LOWAN is geen bedrijf, geen organisatie die winst maakt. Slecht enkele collega’s krijgen salaris vanuit een subsidiepot en verder is er een onkosten-/vrijwilligersvergoeding. LOWAN staat voor kennisdelen, staat voor verbinden en staat voor goed onderwijs aan nieuwkomers. We doen dat, net als alle teamleden in de scholen, vol passie! Al jaren mag ik meehelpen organiseren. De eerste jaren deden we dit voor een klein aantal deelnemers allemaal zelf, voorheen groot deel in onze eigen tijd.  De avond voor de studiedag waren we nog met man en macht bezig om allerlei dingen te regelen.

Langzaam verandert de wereld. De oorlog in Syrië, de oorlog in Oekraïne en steeds meer opvang en onderwijs aan een kwetsbare doelgroep is nodig. Soms heel veel in 1 keer. De vragen richting LOWAN worden groter, de studiedagen worden overvol. Er is vanuit het land heel veel vraag naar hulp, vraag naar kennis en vraag naar materialen. Met man en macht proberen we elkaar te helpen. Expertise te delen, materiaal te ontwikkelen en als LOWAN zetten we alles op alles om iedereen zo goed mogelijk te bedienen. Van webinars tot telefoontjes, van schoolbezoeken tot ondersteuning van besturen tot workshops en adoptietrajecten. Wat is het mooi om te zien dat LOWAN steeds professioneler wordt, groter wordt maar ook steeds meer kennis heeft, krijgt en deelt.

En nu is het is het weer bijna zover. Op 26 en 27 maart mogen we weer allemaal collega’s ontmoeten. Samen met alle collega’s van LOWAN hebben we de afgelopen maanden gewerkt aan een geweldig programma. Bij de vooraankondiging zagen we al veel trouwe bezoekers de tickets bemachtigen. Een programma van andere opzet. Een programma op een nieuwe locatie. Een programma waar nog meer deelnemers kunnen komen. Een programma met veel oude bekende sprekers met net weer een nieuw verhaal maar ook veel nieuwe sprekers. Alles staat! We hebben er samen goed over nagedacht en hard aan gewerkt. Nog een laatste Teamsmeeting. De puntjes op de i….
En nee tegenwoordig hoeven we de avond van te voren niet meer alles zelf te regelen. We worden ondersteund door een professioneel bedrijf. We worden wat ontzorgd en geholpen om alles voor zoveel deelnemers in goede banen te leiden. Hoe fijn is dat!

De lancering van de app is inmiddels geweest. De deelnemers kunnen hun programma samenstellen. Wat gaaf om te zien hoe dat op de locaties gaat.
Waar ga jij naar toe?
Hoe laat heb jij pauze?
Is dit ook iets voor onze school?
Daar gaat wel iemand naar toe?
Nog even wachten en dan gaan de deuren in Nieuwegein open.

Auteur van de blog: Sandra van der Tempel

Deel deze pagina