main-logo
Blogs
Blog

Blog

In deze blog kan je meelezen met belevenissen en hersenspinsels van de auteurs.

Sandra van der Tempel
01 - 07 - 2024

Het einde van het schooljaar is in zicht

Veel scholen hebben al jaren dezelfde tradities: schoolreisje, een wenmiddag, musical, schoolkamp, rapporten, afscheidsfeest groep 8 en ga zo maar door. Veel nieuwkomersvoorzieningen bestaan nog maar kort, hier wordt nagedacht over nieuwe en passende tradities waarbij de leerlingen tijd krijgen om te wennen aan nieuwe dingen. Op onze nieuwkomerslocatie werken we ook naar de zomervakantie toe, maar gaan de dingen tóch een beetje anders.  Bij ons geen groep 8 die in z’n geheel de school verlaat.

Bij ons zijn deze week zowel nieuwe leerlingen begonnen als kinderen die op het punt staan om afscheid te nemen. Wat ook anders is dan op veel reguliere scholen, is dat de meeste leerlingen geen grote vakantieplannen hebben. Wat we wel doen in de laatste weken? We zorgen voor een feestelijke afronding van het schooljaar. Met hulp van het JEF (Jeugd Educatie Fonds) komt er een circus naar school en kunnen we samen van een mooie dag genieten. We oefenen voor het optreden en aan het einde van de dag komen de ouders van de voorstelling genieten. Een ijscokar en popcornmachine maken het feest compleet.

Natuurlijk zijn er bij ons op school ook rapporten en oudergesprekken en neemt een groepje leerlingen afscheid van de school. Zij zullen na de zomer doorstromen naar het regulier onderwijs. De bekende afscheidsrituelen worden voor deze leerlingen in de groepen gevolgd. Bij ons op school mogen alle kinderen de laatste schooldag even met hun groep en teamleden op de rode loper staan. We zwaaien naar elkaar, zingen samen en dan is het vakantie.

We nemen afscheid van de leerlingen en weten niet altijd zeker of we elkaar na de zomervakantie weer zien. In zes weken kan er in een procedure voor de gezinnen behoorlijk wat gebeuren. We sluiten daarom af met een klein cadeautje. Iets om mee te spelen in de vakantie.

We ruimen de lokalen op en doen de deuren dicht. Niet wetende of we na de vakantie alle groepen weer kunnen openen en of er meer of minder groepen nodig zullen zijn. Niet wetende welke kinderen er allemaal in jouw groep komen in het nieuwe schooljaar. Voor de teamleden een moment om lekker uit te rusten en op te laden. Voor sommige kinderen fijn om even “thuis” te zijn, voor andere kinderen lange weken in het Asielzoekerscentrum.

Ondanks dat wij gaan genieten van heerlijke vrije weken kijken we nog voor de start van de vakantie alweer uit naar het weerzien met de kinderen. We missen de kinderen stiekem nu al en dan moet de vakantie nog beginnen.

Auteur van de blog: Sandra van der Tempel

Deel deze pagina