main-logo
Home

Media item: Presentatie

Lezen met begrip

Hanna Kuijs is leerkracht van een nieuwkomersklas. Daarnaast kennen jullie Hanna wellicht van de semantiseerfilmpjes van Wereld vol Woorden of van de taaldenkgesprekken. In deze webinar neemt Hanna ons mee de praktijk in. Zij laat zien hoe zij ‘Lezen met begrip’ aanpakt in haar groep. De leerlingen waarmee ze werkt zijn ong. 20 weken…

lees meer

Trauma- en kindkenmerken

Trudy Mooren is naast klinisch psycholoog bij Arq/Centrum ’45 ook onderzoeker bij de Universiteit van Utrecht. Trudy Mooren zet uiteen welke gedragskenmerken leerlingen kunnen vertonen als ze last hebben van PTSS. Tevens deelt Trudy bevindingen van het onderzoek waar ze nu mee bezig is.

lees meer

Wereld vol Woorden

Wereld vol Woorden is een methode voor de mondelinge taal. Het is geschreven voor de doelgroep van 6-12 jaar die korter dan een jaar in Nederland is. Binnen Wereld vol Woorden zijn twee aanpakken. Hier is voor gekozen zodat een school een aanpak kan kiezen die bij hun visie past. Maaike Dalhuisen (CED) en…

lees meer

Ouderbetrokkenheid

In de webinar op 11 november nam Kaveh Bouteh (Pharos) ons mee in het onderwerp ouderbetrokkenheid. Kaveh deelde een aantal pijlers en zijn kennis met ons die belangrijk zijn m.b.t. dit onderwerp. We hebben de webinar opgeknipt in 5 fragmenten die hieronder te zien zijn.

lees meer

Bekostiging

Tijdens de webinar over bekostiging deelde Kirsten van der Beek (OCW) en Juvira Kelly (DUO) hun kennis. Kirsten zette het beleid uiteen en Juvira gaf aan wat er gebeurd nadat de aanvraag bij DUO is ingediend. We hebben de webinar verdeeld in 5 fragmenten. Hieronder alle fragmenten.

lees meer

NT2 en het jonge kind

Op 24 november deelde Saskia Versloot (adviseur bij de IJsselgroep) haar kennis met betrekking tot NT2 en het jonge kind. We hebben deze webinar opgeknipt in 6 fragmenten. Hiernaast het eerste fragment, hieronder alle fragmenten.

lees meer

Rekenen met nieuwkomers

Op 24 november deelden Dianne Roerdink (Het ABC) en Sylvia Bos (leerkracht nieuwkomersonderwijs, Kuna Muno) hun kennis in de webinar ‘rekenen met nieuwkomers’. Het is mogelijk om de webinar terug te kijken via de fragmenten hieronder.

lees meer

Jonge kind: Beginnende taalverwerving

Jonge kinderen leren een 2e taal het best door gebruik te maken van een “natuurlijke” methode. Hoe kun je taalaanbod en interactie het beste aansluiten op het handelen van jonge nieuwkomerskinderen? Taal leren gaat samen met sociaal-emotionele, cognitieve en fysieke ontwikkeling. Hoe kun je gebruik maken van de elementen uit de moedertaal?

lees meer

Opzetten van een meertalige bibliotheek

We gunnen ieder kind het plezier in lezen. Om heerlijk weg te dromen en te ontsnappen aan de werkelijkheid. Om meer te leren over de wereld en om de taalvaardigheid te verbeteren. Een boek in de thuistaal kan bovendien een erkenning zijn van de eigen taal en cultuur en kan meer zelfvertrouwen geven. Maar…

lees meer

Inkijkje bij COA – wanneer gebeurt wat?

COA, IND, DT&V, Noodopvang, POL en nog meer… Een kijkje in de keuken van de asielprocedure. Welke stappen moeten asielzoekers eigenlijk door, waar en met wie krijg hij/zij te maken? COL, Pre-POL, POL, GLO, gezinshereniging. Hoe zit het eigenlijk?

lees meer

Deel deze pagina