Alfa-toetsing

Cito heeft speciaal voor ISK alfabetiseringstoetsen ontwikkeld. In de onafhankelijke Instap-, Voortgangs- en Niveautoets A1 worden lezen en schrijven apart getoetst en is er aandacht voor zowel de technische als functionele vaardigheden bij het lezen en schrijven. De toetsen zijn tot stand gekomen op basis van onderzoek en in samenwerking met Alfa-docenten en deskundigen.

Het raamwerk Alfabetisering Nt2 en de Leerlijn Alfabetisering ISK vormen het anker van de toetsen. Wanneer je toetst, mag je er van uitgaan dat wat je toetst hierop aansluit. De Alfa-toetsen geven je onafhankelijke feedback die het kunnen en kennen van je leerlingen bevestigt of die je misschien wel verrast. Waarna je samen met vertrouwen de volgende stap zet.
Nieuws Lowan Interview met Margot Mol en Antoinette van het Hul van Cito over de ontwikkeling van de Alfabetiseringstoetsen

De verschillende toetsen: Instap-, Voortgangs- en Niveautoets A1

• De Instaptoets meet snel en betrouwbaar het alfabetiseringsniveau van je leerling.
• De Voortgangstoets geeft onafhankelijk inzicht in de vorderingen en meet welk alfabetiseringsniveau je leerling beheerst of op weg is naar.
• Na de Niveautoets A1 weet je of de leerling het A1 niveau beheerst.

Wat kun je verwachten van de toetsen?

• In alle toetsen is er uitgebreid aandacht voor zowel de technische als functionele vaardigheden bij het lezen en schrijven, zoals klanktekenkoppeling.
• Er zijn taken met ondersteuning van audio. Je ondervangt daarmee regionale accenten en houdt de afnamecondities voor elke kandidaat hetzelfde.
• Er is aandacht voor tempolezen.
• De opgaven zijn actueel en sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren in de leeftijd 12 – 18 jaar.
• De toetsen zijn gebaseerd op het Raamwerk Alfabetisering Nt2 en de Leerlijn Alfabetisering ISK.
Nieuws Lowan Inkijkje voorbeeldtoets

Cito portal

Cito-portal is de digitale omgeving van Cito waar je kunt inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Om toegang te krijgen tot de portal sluit je een abonnement af. Elke docent die gebruik maakt van de toetsen, krijgt de beschikking over een eigen inlog voor de Cito portal. Je hebt toegang tot de documenten die horen bij de toets die je hebt aangeschaft; de handleiding, de audiofragmenten per taak en het scoringsformulier. Hiermee heb je dus altijd en overal toegang tot de meest actuele documenten, die je helpen bij het afnemen van de toets en het interpreteren van de resultaten. Tevens kun je gratis webinars volgen.
rekentool Lowan Informatie en bestellen Cito Alfa portfolio en toetsen ISK 2019 (pdf)
Nieuws Lowan Website CITO

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Reacties zijn gesloten.