Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs

Het schooljaar is weer begonnen. Tijd dus om vooruit te kijken naar jouw persoonlijke doelen voor komend jaar. Op onze website staan weer mooie cursussen, opleidingen en workshops op het gebied van onderwijs aan nieuwkomers. Hierbij alvast wat inspiratie.
LOWAN-studiedagen 2024-2025
Save the date! Ook dit jaar organiseren wij weer een aantal LOWAN-studiedagen:
- 18 november 2024 – thema: “Werken aan een professionele cultuur”
(speciaal voor directie en intern begeleiders/coördinatoren) - 25 en 26 maart 2025 – thema: “Sta(p) in de wereld van nieuwkomers”
Na de zomer gaat de inschrijving voor beide studiedagen open, dus houd de nieuwsbrief in de gaten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Inspirerende LOWAN-webinars
Het is al mogelijk je in te schrijven voor onze gratis maandelijkse webinars! Dit schooljaar komen er een aantal sprekers, die tijdens de webinars hun verhaal delen.
- Dinsdag 15 oktober 2024 van 15.30 uur-16.30 uur: Thuistalen in de rekenenles (groep 3- 8) door Anne van Buul
- Dinsdag 28 november 2024 van 15.30-16.30 uur: Ouderbetrokkenheid op een superdiverse school door Ria Goedhart
- Dinsdag 21 januari 2024 van 15.30-16.30 uur: Van een taalvriendelijke attitude naar functioneel meertalig leren door Lidy Peters
- Dinsdag 11 februari 2025 van 15:30-16:30 uur: Betekenisvol schrijven: expressieve functie met (jonge) kinderen door Jantien Dhont
- Dinsdag 15 april 2025 van 15:30-16:30 uur: Variatie in meertalige klankontwikkeling: NT2 en TOS door Lisa Verbeek
- Dinsdag 20 mei 2025 van 15:30-16:30 uur: Proeven aan EDINT2, dát smaakt naar meer door Maja Zuiderveld
- Donderdag 5 juni 2025 van 15.30-16.30 uur: Grammaticale taalontwikkeling bij nieuwkomers door Hanna Kuijs
Lees meer over de gratis inhoudelijke webinars voor komend schooljaar – LOWAN en geef je op!
Cursussen en trainingen
Ben je startend als leerkracht in het onderwijs van nieuwkomers? Dan kan het interessant zijn om de starttraining nieuwkomersleraren van de Bazalt Groep te volgen. Leer hier de basis om aan de slag te gaan met nieuwkomers in de klas.
Ben je onderwijsassistent? Wellicht is dan de cursus: “NT2 voor onderwijsassistenten” van de CED-groep iets is voor jou. Deze is speciaal voor onderwijsassistenten die met nieuwkomers werken.
Wil je mee kennis opdoen over een bepaald onderwerp? Dan is de de cursus “Cultuur sensitief lesgeven” van de Universiteit Utrecht mogelijk interessant.
Post-HBO en Master
Ben jij benieuwd naar de verschillende competenties die jij als professional nodig hebt bij het werken met nieuwkomersleerlingen? Volg dan een post-HBO zoals “Specialist Nieuwkomersonderwijs” bij Hogeschool de Kempel.
De Hogeschool van Utrecht biedt “Leergang onderwijs aan nieuwkomers” waarin met vijf modules verschillende onderwerpen aan bod komen. Ouderbetrokkenheid, taalontwikkeling & meertaligheid zijn hier onderdeel van.
De Hogeschool Windesheim biedt de Master Educational Needs met leerroute “expert in NT2, nieuwkomers en culturele diversiteit”. Deze master gaat dieper in op verschillende onderwerpen rondom onderwijs voor nieuwkomers.
De Radboud Universiteit biedt een Master Bestuur en Management van Lokale Vraagstukken. Het onderwijs aan nieuwkomers is een van deze lokale vraagstukken dat om regionale samenwerking vraagt.
Doe mee!
Wil je met meerdere collega’s (uit jouw regio) een opleiding en/of cursus volgen? Informeer dan bij de verschillende aanbieders naar de mogelijkheden. De LOWAN-community kun je inzetten om scholingswensen van professionals uit jouw regio in kaart te brengen. Word lid van onze Community!
Geïnspireerd en nieuwsgierig? Bekijk het hele aanbod hier Professionalisering – versterken van je kennis en bij de Agenda Primair Onderwijs.