Nieuws
Alle nieuwsitems voor primair onderwijs
Gratis inhoudelijke webinars voor komend schooljaar
Ben jij al bezig met het scholingsplan van komend schooljaar? Meld jezelf of je team dan nu aan voor de maandelijkse inhoudelijke LOWAN webinars. Na de inspirerende webinars van afgelopen voorjaar, hebben we voor het komende schooljaar weer interessante spreker weten te strikken. Wil jij weten wie dat zijn? Bekijk hieronder de hele lijst.
Dinsdag 15 oktober 2024 15.30 uur –16.30 uur: Thuistalen in de rekenenles (groep 3- 8) door Anne van Buul
In dit webinar leer je hoe je door het geven van taalsteun in de rekenles ervoor kunt zorgen dat kinderen, die de Nederlandse schooltaal nog aan het leren zijn, toch kunnen leren op hun eigen rekenniveau. Het benutten van de thuistalen van meertalige leerlingen is daarbij een belangrijk didactisch hulpmiddel. In het webinar komen verschillende vormen van taalsteun aan de orde. Aan de hand van voorbeelden wordt geïllustreerd hoe je thuistalen kunt inzetten. Ook laat Anne zien hoe je stapsgewijs taalsteun plant en integreert in een rekenles.
Aanmelden webinar
Donderdag 28 november 2024 van 15.30-16.30 uur: Ouderbetrokkenheid op een superdiverse school door Ria Goedhart
Leerkrachten van nieuwkomers die inzetten op samenwerking met ouders staan voor de nodige uitdagingen. Vaak ontbreekt er een gemeenschappelijke taal, een gezamenlijk perspectief op wederzijdse verantwoordelijkheden en zijn ouders onbekend met het Nederlandse onderwijssysteem. Onderzoek biedt ons een kader over effectieve vormen van ouderbetrokkenheid. Succesvolle ervaringsverhalen uit de praktijk inspireren ons tot het inzetten van passende interventies. Van beiden kunnen we leren. In deze workshop richten we ons op wat werkt!
Dinsdag 21 januari 2025 van 15.30 tot 16.30 uur: Van een taalvriendelijke attitude naar functioneel meertalig leren door Lidy Peters
Onze multidiverse samenleving kent veel talen met als gevolg dat ook in de school steeds meer leerlingen meertalig zijn. Taal maakt deel uit van je identiteit. Om met taalwetenschapper Jim Cummins te spreken: ‘De thuistaal van een leerling negeren is het hele kind negeren.’ Het is daarom van groot belang om alle thuistalen welkom te heten, te waarderen en zichtbaar te maken in de school. Ook in Taalscholen en ISK’s!
Met een taalvriendelijke attitude van het hele schoolteam horen leerlingen die thuis een andere taal spreken er meteen bij: ze voelen zich welkom en dat draagt bij aan hun gevoel van veiligheid. Door Functioneel Meertalig Leren toe te passen, dat wil zeggen de thuistalen van leerlingen als hefboom gebruiken, zullen ze het Nederlands makkelijker leren. Een taalvriendelijke attitude en gebruik maken van de thuistalen van de leerlingen is geen doel op zich maar onderdeel van een rijke taalomgeving.
Na dit webinar weet je o.a. wat meertaligheid is, wat een taalvriendelijke attitude vraagt van een schoolteam en wat functioneel meertalig is.
Dinsdag 11 februari 2025 van 15:30 tot 16:30 uur: Betekenisvol schrijven: expressieve functie met (jonge) kinderen door Jantien Dhont
Worden kinderen later betere schrijvers als ze al vroeg allerlei tekstsoorten leren schrijven? Zeer zeker! Sterker nog, ook de motivatie om te leren lezen neemt toe. In dit webinar vertelt Jantien Dhont over de lessenserie Schrijven met peer response en instructie in genrekennis die ze samen met Mariette Hoogeveen maakte voor leerlingen in groep 1-2-3. De ontwikkelde lessenserie is ook uitermate geschikt voor nieuwkomersgroepen.
Kinderen kunnen zich niet vroeg genoeg realiseren dat geschreven taal een communicatieve functie heeft. Het is belangrijk dat kinderen zelf ervaringen opdoen met geschreven taal. Door zelf teksten te produceren, worden ze zich bewust van de verschillende doelen van geschreven taal. Bijvoorbeeld om je te uiten, om met anderen te communiceren, om te leren, of om iets vast te leggen. Ook voor nieuwkomersleerlingen is dit een belangrijke ontwikkeling.
Jantien bespreekt in haar webinar de uitgangspunten en de inhoud van de lessenserie en geeft een kijkje in het materiaal. Ook laat ze verschillende mogelijkheden zien hoe je dit kunt toepassen in een meertalige context, zodat je het meteen in je eigen praktijk kunt inzetten.
Dinsdag 15 april 2025 van 15:30 tot 16:30 uur: Variatie in meertalige klankontwikkeling: NT2 en TOS door Lisa Verbeek
De klankontwikkeling vormt een belangrijkste bouwsteen bij het verwerven van taal en vroege geletterdheid, en is daarom ook cruciaal bij het leren van een nieuwe taal. Tijdens dit webinar verkrijg je meer kennis van de klankontwikkeling bij tweetalige peuters en kleuters, zowel in hun eerste als tweede taal. De nadruk ligt op de kenmerken van taalontwikkelingsstoornissen (TOS) bij kinderen die het Nederlands als tweede taal (NT2) leren.
Aanmelden webinar
Dinsdag 20 mei 2025 van 15:30-16:30 uur: Proeven aan EDINT2, dát smaakt naar meer door Maja Zuiderveld
Expliciete Directe Instructie bij nieuwkomers, dat kán toch helemaal niet? Jawel, het is juist heel erg goed. Hiervoor heb je kennis nodig over 4 onderwerpen en die staan centraal in deze webinar. Daarna kun je werken aan het verbeteren van een lesontwerp, sterkere instructievaardigheden ontwikkelen én de mogelijkheden leren voor een constante controle op begrip. Hiermee kun je goed lesgeven in iedere groep met een hoge diversiteit.
Aanmelden webinar
Donderdag 5 juni van 15.30-16.30 uur 2025: Grammaticale taalontwikkeling bij nieuwkomers door Hanna Kuijs
We willen dat nieuwkomers zo snel mogelijk in het Nederlands kunnen meedoen, meedenken en meepraten. Woorden zijn hiervoor cruciale bouwstenen. Grammatica vormt het cement om van die bouwstenen zinnen te maken. Grammaticale taalvaardigheid helpt leerlingen preciezer begrijpen wat anderen bedoelen en hun eigen denken steeds preciezer verwoorden. Hoe ondersteun je de grammaticale taalontwikkeling van nieuwkomers het beste? In dit webinar vertalen we theoretische inzichten hierover naar de onderwijspraktijk. Aan bod komen zowel beginnende als gevorderde taalleerders, in de nieuwkomersklas en in de reguliere groep.
Aanmelden webinar
Webinars terugkijken
De webinars van het voorjaar 2024 zijn opgenomen en kun je terugkijken.
Terugblik alle webinars van de maand