Bekijk menu

Categorie item: Nieuwkomersonderwijs

Onderwijsbehoeften van nieuwkomersleerlingen groep 1-8

Onderwijs aan nieuwkomers vraagt om maatwerk dat aansluit bij hun taalontwikkeling en aanpassing aan een nieuwe omgeving. In dit overzicht vind je de onderwijsbehoeften van leerlingen die een nieuwe taal leren en wennen aan de nieuwe omgeving. Deze behoeften zijn ingedeeld naar: leraar, medeleerlingen, (speel)leeromgeving, instructie en opdrachten.

lees meer

Gekleurde IQ-testen bij vluchtelingkinderen

Vluchtelingenkinderen krijgen vaak een lager schooladvies dan passend is, mede door gekleurde IQ-testen. Leerlingen met een niet-westerse achtergrond belanden zes keer zo vaak in het praktijkonderwijs. Dit komt niet alleen door taalachterstand. De inschatting begint vaak met non-verbale IQ-testen, bedoeld om taal te omzeilen, maar die volgens klinisch psycholoog Victor Kouratovsky juist discriminatie bevorderen.…

lees meer

Podcast: Hoe geef je goed les aan nieuwkomers?

Tjip de Jong gaat in gesprek met Judith van de Vooren en Hanna Kuijs. Ze bespreken verschillende vraagstukken: Hoe kun je de woordenschat van deze leerlingen versterken? Hoe ga je om met toetsen en vakken zoals wereldoriëntatie? En wat is de rol van het gebruik van de moedertaal tijdens de les? Ze delen concrete…

lees meer

Sterker in taal door spel

In het boek ‘Sterker in taal door spel’ geeft Eveline Bogers praktische tips om door middel van spel het taalbegrip van (meertalige)leerlingen te vergroten. Ook besteedt ze aandacht aan het verband tussen executieve functies en taalontwikkeling. Ze neemt je mee naar allerlei praktische voorbeelden van spel, waaronder rekentaal stimuleren tijdens spel. Bijna ieder hoofdstuk…

lees meer

Boordevol Taal

Boordevol Taal is een waardevolle publicatie voor kleuter- en nieuwkomersonderwijs. Het benadrukt hoe elk moment in de klas een taalleermoment kan zijn en biedt praktische tips en voorbeelden om krachtige taalmomenten te creëren. Het boek richt zich op de eerste taalontwikkeling van jonge kinderen en de invloed van interactievaardigheden van zowel leerkrachten als ouders.…

lees meer

Wat zijn effectieve manieren om in groep 1-2 om NT2 leerlingen een correct uitspraak van het Nederlands aan te leren?

NT2-leerlingen kunnen bij de start van de basisschool moeite hebben met de uitspraak van Nederlandse klanken. Er lijkt echter geen specifieke of extra instructie of oefening nodig te zijn om de correcte uitspraak van het Nederlands aan te leren. Uitspraakfouten bij jonge kinderen verdwijnen in de loop van de tijd vanzelf, naarmate ze meer…

lees meer

Animaties bieden meer informatie dan statische prenten

Kinderen gaan dankzij het lezen van een geanimeerd prentenboek sterker vooruit in hun verhaalbegrip en woordenschat dan bij een statisch prentenboek (Takacs, Swart & Bus, 2015; Bus & Takacs, 2015). Zwakke lezers plukken in het bijzonder de vruchten van multimedia. Kinderen met een migratieachtergrond en een taalachterstand in het Nederlands komen tot een dieper begrip…

lees meer

Het effect van interactief voorlezen op de leesmotivatie van OKAN-leerlingen

Deze masterscriptie onderzoekt of interactief voorlezen een effect heeft op de leesmotivatie van OKAN-leerlingen. Eerder onderzoek wijst op veel positieve effecten, maar blijft vaak beperkt tot cognitieve uitkomstvariabelen zoals leesvaardigheid en woordenschatontwikkeling bij leerlingen uit het basisonderwijs. Dit onderzoek heeft als doel om op kwantitatieve en kwalitatieve wijze het effect van deze werkvorm na…

lees meer

Schrijven of typen

Met de hand schrijven heeft invloed op de ontwikkeling van de taalvaardigheid. De relatie tussen de motorische schrijfbeweging en de visuele vorm van de letters zorgt voor een betere verankering in het geheugen, en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van letterkennis en leesvaardigheid. Ook bevordert het met de hand schrijven de ontwikkeling van…

lees meer

Schrijfonderwijs op peil

Goed kunnen schrijven en plezier hebben in schrijven zijn belangrijke doelen voor het taalonderwijs op de basisschool. Door te schrijven kun je ideeën, gevoelens en ervaringen uiten (expressieve functie) en ook een bepaald doel bereiken bij je lezer (communicatieve functie). Bovendien kan schrijven een leerling helpen om te denken en te redeneren over leerstof…

lees meer

Wil je een cursus toevoegen aan dit overzicht?

Deel deze pagina