Lezen met begrip
Wat is een effectieve aanpak van begrijpend lezen bij nieuwkomers? De beginsituatie en kennis is verschillend, dus de niveau verschillen groot.
Begrijpend luisteren en lezen
Begrijpend luisteren en begrijpend lezen zijn belangrijk. Voordat een leerling begrijpend kan lezen moet hij technisch kunnen lezen en 85% van de woorden in de tekst kennen. Begrijpend lezen is de verbanden leggen tussen woorden en zinnen. Leerlingen hebben een verschillende woordvoorraad en kennis van de wereld, dus ook binnen dit vak is ‘passend aanbod’ erg belangrijk.
Begrijpend luisteren
Vragen stellen
In thema’s wordt er gewerkt aan luisterhouding, voorspellend luisteren, moeilijke woorden, samenvatten en vragenstellen.
Woordenschat vergroten
Woordenschat vergroten is belangrijk. Pak een thema, zoek relevante woordcluster platen erbij en ga aan de slag met specifieke woorden.
Begrijpend lezen
Beginnende werkboekjes
Zes boekjes waarin verhaaltjes met gesloten en open vragen. Er is een ‘oude versie’ en een ‘huidige versie’ van Humpie Dumpie. Link klopt nog niet..
Leeskaarten en vragen
Speurneus is een kaartenbak met leeskaarten vanaf AVI M4 niveau. Bij de leeskaarten zitten werkboekjes met vragen per leeskaart.
Actuele begrijpend leeslessen
Actuele teksten met begrijpend lezen lessen op diverse niveau’s. NOS Jeugdjournaal maakt iedere maandag een filmpje dat aansluit bij de teksten van Nieuwsbegrip.
UItleg woorden nieuwsbegrip
Voor veel nieuwkomers of voormalige nieuwkomers zijn veel woorden van nieuwsbegrip nog onbekend. We verwachten dat kinderen met de uitleg en het herhaalde aanbod van deze specifieke woorden de totale tekst beter kunnen begrijpen.