main-logo
Vakgebieden
Begrijpend lezen

Lezen met begrip

Wat is een effectieve aanpak van begrijpend lezen bij nieuwkomers? De beginsituatie en kennis is verschillend, dus de niveau verschillen groot.

Begrijpend luisteren en lezen

Begrijpend luisteren en begrijpend lezen zijn belangrijk. Voordat een leerling begrijpend kan lezen moet hij technisch kunnen lezen en 85% van de woorden in de tekst kennen. Begrijpend lezen is de verbanden leggen tussen woorden en zinnen. Leerlingen hebben een verschillende woordvoorraad en kennis van de wereld, dus ook binnen dit vak is ‘passend aanbod’ erg belangrijk.

Begrijpend luisteren

Begrijpend luisteren

Vragen stellen

In thema’s wordt er gewerkt aan luisterhouding, voorspellend luisteren, moeilijke woorden, samenvatten en vragenstellen.

LOGO3000

Woordenschat vergroten

Woordenschat vergroten is belangrijk. Pak een thema, zoek relevante woordcluster platen erbij en ga aan de slag met specifieke woorden.

LOGO3000

Begrijpend lezen

Humpie Dumpie

Beginnende werkboekjes

Zes boekjes waarin verhaaltjes met gesloten en open vragen. Er is een ‘oude versie’ en een ‘huidige versie’ van Humpie Dumpie. Link klopt nog niet..

Humpie Dumpie
Speurneus

Leeskaarten en vragen

Speurneus is een kaartenbak met leeskaarten vanaf AVI M4 niveau. Bij de leeskaarten zitten werkboekjes met vragen per leeskaart.

Speurneus
Nieuwsbegrip

Actuele begrijpend leeslessen

Actuele teksten met begrijpend lezen lessen op diverse niveau’s. NOS Jeugdjournaal maakt iedere maandag een filmpje dat aansluit bij de teksten van Nieuwsbegrip.

Nieuwsbegrip
Weerwoord

UItleg woorden nieuwsbegrip

Voor veel nieuwkomers of voormalige nieuwkomers zijn veel woorden van nieuwsbegrip nog onbekend. We verwachten dat kinderen met de uitleg en het herhaalde aanbod van deze specifieke woorden de totale tekst beter kunnen begrijpen.

Weerwoord

Anderen bekeken ook

Kwaliteitszorg

Leerlingenzorg

Communicatie

Oudergesprekken

Deel deze pagina