Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Oekraïense leerlingen: wat werkt?

Wat werkt rondom het onderwijs geven aan leerlingen van Oekraïense herkomst? LOWAN ontvangt regelmatig vragen van leerkrachten over het onderwijs aan Oekraïense leerlingen. We hebben de meest gestelde vragen, en antwoorden, op een rij gezet. Tevens zijn onderzoekers van de Radboud Universiteit benieuwd hoe het met deze groep leerlingen gaat. Zij onderzoeken hoe Oekraïense leerlingen Nederlands leren en zijn op zoek naar scholen die hieraan willen meewerken. Het onderzoek is belangrijk voor het onderwijs aan alle nieuwkomers.
Welzijn en taalontwikkeling?
“Nederlands leren is cruciaal voor nieuwkomers, maar trauma kan dit bemoeilijken. Recent onderzoek van dr. Hanneke Leeuwestein van de Rijksuniversiteit Groningen benadrukt dat trauma de taalontwikkeling in de weg kan staan (proefschrift) en dat daarom traumasensitief onderwijs van belang is.
We weten dus dat trauma het leren van Nederlands vaak moeilijk maakt, maar er is nog weinig bekend over waarom dit precies zo is. In het onderzoeksproject ‘het leren van Nederlands door Oekraïners’ (hoofdonderzoeker: dr. Mirjam Broersma) willen onderzoekers van de Radboud Universiteit inzicht brengen in het verband tussen het psychische welzijn van leerlingen, en het leren van Nederlands. Tot nu toe zijn gegevens van 30 leerlingen
Doe mee met 5 leerlingen
De Radboud Universiteit is het hele schooljaar beschikbaar voor dataverzameling. Per school nemen (bij voorkeur) vijf of meer leerlingen deel. Zij maken in twee weken vier keer een test van een uur. Ouders en leerlingen worden vooraf volledig geïnformeerd waarbij toestemming vereist is. Zij kunnen de deelname altijd stopzetten.
Versterk je kennis: Oekraïense leerlingen
LOWAN krijgt via de helpdesk veel vragen over Oekraïense leerlingen. We hebben vragen/antwoorden verzameld, hieronder een voorbeeld:
Het valt op dat de beheersing van Nederlandse taal achterblijft. Hoe kan dit?
Leerlingen die in een opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden wonen hebben buiten school wellicht weinig spreekkansen in het Nederlands. Dit heeft invloed op de ontwikkeling t.o.v. andere nieuwkomers. Ga na welke invloed jullie kunnen uitoefenen op het creëren van spreekkansen, zowel binnen als buiten school.
Ook kan het meespelen dat Oekraïense kinderen nog weinig naar school geweest zijn vanwege de Covid-lockdown en de daarna uitgebroken oorlog. Veel Oekraïense kinderen hebben hierdoor structureel school gemist. Zij zullen daarom moeten wennen aan het naar school gaan.
Tevens is het perspectief van invloed. Als het perspectief van het gezin op spoedige terugkeer naar Oekraïne is gericht dan heeft dit invloed op de motivatie om deze nieuwe taal te leren. Ga met ouders in gesprek hierover. Ouders willen het beste onderwijs voor hun kind, vind een gezamenlijk perspectief.
Natuurlijk kunnen ook andere zaken invloed hebben. Zorg altijd voor een goede intake zodat je als school veel informatie inwint over de schoolhistorie en taalontwikkeling. Tevens speelt de kwaliteit van het onderwijs dat er nu (en ook evt. een jaar geleden) wordt aangeboden een rol.
Naar veel gestelde vragen