Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Wat is een 'nieuwkomersspecialist'?

Naast leerkracht, kwaliteitscoördinator en schoolleiders hoor je in het onderwijs aan nieuwkomers ook steeds vaker de term ‘nieuwkomersspecialist’. Is de nieuwkomersspecialist de expertisedeler in de regio? Is het een leerkracht voor de groep met specialistische kennis? Terwijl het aantal opleidingen groeit is het niet voor iedereen duidelijk wat ‘nieuwkomersspecialist’ inhoud. Voor onze gezamenlijke taal, ter versterking van het uitwisselen van kennis en ter ondersteuning van de ‘nieuwkomersspecialisten’ willen we de competenties van deze specialisten beschrijven. We schrijven dan gezamenlijk de beroepsstandaard voor deze specialist.
Wat is een beroepsstandaard?
Een beroepsstandaard kan je ontwikkelen voor beroepsgroepen met als doel de taken, werkzaamheden en competenties van deze specialisten te beschrijven.
De beroepsstandaard is bedoeld om te ondersteunen bij professionaliseren en positioneren van het (deel)vakgebied. Het helpt onder andere te ontdekken op welke gebieden een specialist zich nog (verder) kan ontwikkelen. De beroepsstandaard dient ook als hulpmiddel om de dialoog in de eigen schoolorganisatie en landelijk met samenwerkingspartners aan te gaan om afstemming over taken en positie van de begeleider te bereiken
Laatste inventarisatie in 2012
In 2012 heeft Eindhoven school of Education in opdracht van LOWAN onderzocht welke competenties leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders nodig hebben die met nieuwkomers werken. De conclusie was dat een speciaal competentieprofiel niet nodig is, maar dat er wel een groter beroep wordt gedaan op specifieke vaardigheden. In het onderzoek wordt aangegeven dat ‘de lat vooral hoger ligt’ bij bepaalde competenties denk aan interpersoonlijke competentie. Het onderzoek en een korte samenvatting is te lezen via de onderstaande links.
Onderzoek naar competenties voor teamleden die werken met nieuwkomers
Samenvatting onderzoek
Samen ontwikkelen we deze beroepsstandaard
Om iedereen in het veld te kunnen raadplegen hebben diverse professionals met Ria Goedhart als kartrekker een aanzet voor een vragenlijst gemaakt. In deze vragenlijst worden een aantal competenties genoemd. We vinden het heel fijn als jullie de vragenlijst willen invullen.
Meedenken met deze ontwikkeling?
Naast het invullen van de vragenlijst zoeken we teamleden in het veld, die werken met nieuwkomers, om mee te denken over deze beroepsstandaard. Meedenken kan in verschillende vormen: in het samenstellen, deelname in een klankbordgroep of tegenlezen. Op basis van de reacties zullen we een eerste bijeenkomst plannen. Via de bovenstaande vragenlijst kan je kenbaar maken dat je mee wilt denken.
Er is momenteel nog geen tijdsplanning, deze maken we samen met de deelnemers die actief willen meedenken. We werken samen met het LBBO in dit traject. Zij hebben aangegeven dat het ontwikkelen van een beroepsstandaard ongeveer 2 jaar (van start tot vaststellen) kost.