main-logo
Nieuws
Informatie zwemmen

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Een levensbelangrijke vraag: hebben alle leerlingen een zwemdiploma?

Verdrinken 940x370 1

Elk jaar weer verdrinken er veel kinderen en volwassenen in Nederland. Op een zomerse zaterdag in juni 2023 verdronken er 3 nieuwkomersleerlingen van 3 verschillende scholen in Nederland. Wat een verdriet bij deze gezinnen, familie en vrienden van het gezin en de klasgenoten en teamleden. Wat kunnen we doen om dit intense verdriet te voorkomen? We geven een aantal tips.

Juf M ontwerpt NT2 lessen en heeft ook een les gemaakt over zwemveiligheid. Naast de informatie is er ook aandacht voor relevante woorden over zwemmen.

In mei 2023 publiceerde VeiligheidNL voor gemeenten. In deze handreiking staan goede voorbeelden genoemd en praktische stappen hoe je de drempel naar zwemlessen kunt verlagen voor deze doelgroep.
Handreiking VeiligheidNL

Financiering een knelpunt?

Er zijn verschillende manieren en fondsen om het zwemmen voor deze doelgroep te financieren. Gemeenten hebben meestal regelingen om gezinnen met een laag inkomen te ondersteunen, nieuwkomers komen hier vaak voor in aanmerking. Gemeenten kunnen ook een doel stellen als ‘iedere leerling verlaat de basisschool met een zwemdiploma’. Mocht de leerling op een COA-locatie wonen dan kan het gezin vragen of een COA-medewerker hen kan helpen.
Op de website ‘samenvoorallekinderen.nl’ is het mogelijk om te kijken welke regelingen in de gemeente/regio van toepassing zijn. Zijn de reguliere regelingen niet van toepassing dan kan ‘kinderhulp’ als noodfonds wellicht een oplossing zijn.
Sam& voor alle kinderen
COA en zwemveiligheid
Nationaal Fonds Kinderhulp

Vlogcampagne over zwemveiligheid

Er zijn vlogs over zwemveiligheid met daarin jonge nieuwkomers uit Eritrea, Somalië en Syrië in de hoofdrol. VeiligheidNL, het COA, Pharos, GGD GHOR Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid hebben de handen ineen geslagen om de aandacht voor zwemveiligheid onder jonge nieuwkomers te vergroten en lanceerden daarom deze vlogcampagne.
Naar de vlogs

Dit doen ze (helaas) niet zomaar. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die niet in Nederland zijn opgegroeid meer risico lopen op verdrinking. Dit komt doordat zij vaak minder zwemvaardig zijn en niet bekend zijn met de Nederlandse water- en zwemcultuur. Aandacht voor deze risicogroep is daarom van levensbelang.
Voorkom verdrinking
Pharos over belang zwemvaardigheid

Voorlichting in diverse talen

Voorlichting over de risico’s van zwemwater, zwembad en zwemmen is van groot belang. Voorlichting biedt geen garantie, maar het zal in een aantal situaties kinderen en ouders alert maken. Met kinderen in de klas bespreken of ze (kunnen) zwemmen en waar zij in de buurt zwemmen en de risico’s benoemen is al een belangrijke stap. Mogelijk kan de GGD meedenken over voorlichting. Ook ouders zullen geïnformeerd moeten worden.

Handige informatie

Les over veiligheid zwemmen
Nederland waterland - video in 7 talen (NL, Engels, Farsi, Tigrinya, Arabisch, Frans, Russisch)
Tips tegen verdrinking in Nederlands, Oekraïens, Engels en Duits
Voorlichtingsfilmpje in het Arabisch
Handreiking gemeente zwemveiligheid jonge nieuwkomers (pdf)
Informatie van reddingsbridgade over zee en binnenwater in 6 talen (NL, Engels, Duits, Pools, Oekraïens, Arabisch)
Infographic in 10 talen over gevaren rivieren en brugspringen (NL, Engels, Duits, Spaans, Pools, Bulgaars, Arabisch, Farsi, Tigrinya)
Veilig in en uit het water 6 talen (NL, Engels, Turks, Pools, Oekraïens, Arabisch)

Deel deze pagina