main-logo
Home

Media item: Webinar

Rekenkisten voor nieuwkomers

Goede materialen en leerlijnen die je kan inzetten naast je methode. Deze rekenkisten zijn gemaakt samen met het ABC en teamleden die in het nieuwkomersonderwijs werken.

lees meer

LOWAN lunchlezing: beginsituatie vaststellen en achtergrond meenemen

Deze lunchlezing zal focussen op de vraag: Hoe zou de beginsituatie kunnen worden beoordeeld om voldoende informatie te krijgen om het leren op te bouwen vanuit de achtergrond van de leerlingen? Om deze vraag te beantwoorden delen we internationale voorbeelden uit Vlaanderen, Franstalig België en Frankrijk. We hopen dat dit jullie inspiratie geeft voor…

lees meer

Lezen met begrip

Hanna Kuijs is leerkracht van een nieuwkomersklas. Daarnaast kennen jullie Hanna wellicht van de semantiseerfilmpjes van Wereld vol Woorden of van de taaldenkgesprekken. In deze webinar neemt Hanna ons mee de praktijk in. Zij laat zien hoe zij ‘Lezen met begrip’ aanpakt in haar groep. De leerlingen waarmee ze werkt zijn ong. 20 weken…

lees meer

Trauma- en kindkenmerken

Trudy Mooren is naast klinisch psycholoog bij Arq/Centrum ’45 ook onderzoeker bij de Universiteit van Utrecht. Trudy Mooren zet uiteen welke gedragskenmerken leerlingen kunnen vertonen als ze last hebben van PTSS. Tevens deelt Trudy bevindingen van het onderzoek waar ze nu mee bezig is.

lees meer

Wereld vol Woorden

Wereld vol Woorden is een methode voor de mondelinge taal. Het is geschreven voor de doelgroep van 6-12 jaar die korter dan een jaar in Nederland is. Binnen Wereld vol Woorden zijn twee aanpakken. Hier is voor gekozen zodat een school een aanpak kan kiezen die bij hun visie past. Maaike Dalhuisen (CED) en…

lees meer

Ouderbetrokkenheid

In de webinar op 11 november nam Kaveh Bouteh (Pharos) ons mee in het onderwerp ouderbetrokkenheid. Kaveh deelde een aantal pijlers en zijn kennis met ons die belangrijk zijn m.b.t. dit onderwerp. We hebben de webinar opgeknipt in 5 fragmenten die hieronder te zien zijn.

lees meer

Bekostiging

Tijdens de webinar over bekostiging deelde Kirsten van der Beek (OCW) en Juvira Kelly (DUO) hun kennis. Kirsten zette het beleid uiteen en Juvira gaf aan wat er gebeurd nadat de aanvraag bij DUO is ingediend. We hebben de webinar verdeeld in 5 fragmenten. Hieronder alle fragmenten.

lees meer

NT2 en het jonge kind

Op 24 november deelde Saskia Versloot (adviseur bij de IJsselgroep) haar kennis met betrekking tot NT2 en het jonge kind. We hebben deze webinar opgeknipt in 6 fragmenten. Hiernaast het eerste fragment, hieronder alle fragmenten.

lees meer

Rekenen met nieuwkomers

Op 24 november deelden Dianne Roerdink (Het ABC) en Sylvia Bos (leerkracht nieuwkomersonderwijs, Kuna Muno) hun kennis in de webinar ‘rekenen met nieuwkomers’. Het is mogelijk om de webinar terug te kijken via de fragmenten hieronder.

lees meer

Alle vragen over nieuwkomers – vragen die we lastig vinden om hardop te stellen

Heb jij dat ook weleens.. – Dat je je afvraagt of de leerlingen (en hun ouder(s)) in jouw klas eigenlijk wel gemotiveerd zijn om Nederlands te leren? – Dat het gedrag van sommige leerlingen alle kanten opvliegt en dat je je afvraagt waarom je door één leerling de grip op de groep weleens verliest?…

lees meer
  • 1
  • 2

Deel deze pagina