Categorie item: Communicatie
Boordevol Taal
Boordevol Taal is een waardevolle publicatie voor kleuter- en nieuwkomersonderwijs. Het benadrukt hoe elk moment in de klas een taalleermoment kan zijn en biedt praktische tips en voorbeelden om krachtige taalmomenten te creëren. Het boek richt zich op de eerste taalontwikkeling van jonge kinderen en de invloed van interactievaardigheden van zowel leerkrachten als ouders.…
lees meerAan de slag met absolute beginners
Pedagogisch medewerkers en leerkrachten hebben regelmatig te maken met peuters en kleuters die nog geen Nederlands spreken. Deze kinderen spreken thuis bijvoorbeeld een andere taal, of kinderen wonen pas net in Nederland. We noemen hen ‘beginnende tweedetaalverwervers’, ‘NT2-beginners’ of ‘absolute beginners’. Voor de allerjongsten van deze groep zijn er meestal nog geen voorzieningen zoals…
lees meerThuis in Taal
Taal begint thuis. Er zijn echter grote verschillen tussen de taal die kinderen van huis uit meekrijgen. Dit kan leiden tot kansenongelijkheid. De rol van ouders in de taalontwikkeling van hun kind staat centraal in het programma waarover dit boek gaat: Thuis in Taal. Deze aanpak is samen met leraren in de praktijk van…
lees meerIedere taal is een wereld
Met het boek willen de auteurs de grote groep professionals een kader aanreiken om te begrijpen wat interculturele communicatie inhoudt en daarnaast ook praktische strategieën en gesprekstechnieken om cultureel bepaalde verschillen in de communicatie te kunnen herkennen en daar effectief mee om te gaan. Dat alles rijk geïllustreerd met voorbeelden van gesprekssituaties uit de…
lees meerOuderbetrokkenheid
Ouderbetrokkenheid heeft een positief effect op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen (Bakker, Denessen,Dennissen & Oolbekkink-Marchand, 2013). Leraren zetten daarom stevig in op het bevorderen van ouderbetrokkenheid. Leraren van nieuwkomers geven aan het moeilijk te vinden ouders te bereiken. Zij organiseren allerlei activiteiten om de ouderbetrokkenheid te stimuleren, maar krijgen niet de respons…
lees meerLopend Vuurtje geeft mij mijn passie voor het onderwijs terug!
Stichting WPF heeft Bureau MUTANT gevraagd een praktijkonderzoek uit te voeren dat antwoord geeft op de vragen: Hoe past vredesonderwijs in het reguliere onderwijs? Welke interventies en activiteiten hanteren leerkrachten om vrede in de groep en school te bevorderen? En hoe maken zij daarbij gebruik van het materiaal van ‘Lopend Vuurtje’?
lees meerEritrese statushouders in Nederland
Een kwalitatief onderzoek over de vlucht en hun leven in Nederland. In het onderzoek "Eritrese statushouders in Nederland" van het Sociaal en Cultureel Planbureau komt aan het licht dat de Eritrese statushouder nog maar weinig vertrouwd is met Nederland en er zich een grote afstand bevindt tussen de Eritrese statushouders en de Nederlandse samenleving.…
lees meerDe wereld ontdekken in de klas. Hoe nieuwkomerkinderen met elkaar en met leerkrachten een gedeelde wereld creëren
Deze rapportage beschrijft de resultaten van het tweejarige onderzoeksproject ‘De wereld ontdekken in de klas’. In dit CEPM project is door onderzoekers van de Marnix Academie, de iPabo en de Universiteit van Humanistiek op twee basisscholen onderzoek gedaan naar de kennis, kunde en kwaliteiten van leerkrachten om van klassen waarin kinderen van nieuwkomers instromen…
lees meerSamenleren op een superdiverse school
Met de komst van nieuwkomers neemt de diversiteit op onze scholen toe. We spreken over superdiversiteit. De leraar wordt gevraagd het samenleren te stimuleren, maar wat is daarvoor nodig? In deel 1 wordt op grond van theoretische inzichten beschreven wat de leraar onder andere kan doen op het gebied van identiteitsontwikkeling, groepsvorming, ouderbetrokkenheid en…
lees meerWil je een cursus toevoegen aan dit overzicht?