Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Bibliotheek op school voor nieuwkomers: welke boeken?

Taalscholen, experts en bibliotheken onderzoeken samen manieren om aan te sluiten bij de nieuwkomersdoelgroep, binnen de in juni 2024 gestarte pilot de Bibliotheek op school nieuwkomersonderwijs, die wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting Lezen. Wat zijn een aantal van de opbrengsten tot nu toe?
Titellijsten in vijf talen en er komen er nog meer bij!
Waar vind jij boeken in die ene thuistaal van jouw leerling? En hoe weet je of het boek rijke taal en een rijk verhaal bevat? Leesexperts van Stichting Lezen hebben dit al voor jou bekeken! Zij hebben titellijsten per taal ontwikkeld met een overzicht van waar je ze kan bestellen. Bekijk de titellijsten in Arabisch, Pools, Engels, Spaans en Farsi. De komende maanden kunnen we lijsten verwachten voor nog meer talen waaronder Chinees en Bulgaars. Dus houdt de website van de Bibliotheek op school in de gaten voor de Collectie Meertaligheid.
Tip van de leesexpert: Wil je jouw leerlingen hetzelfde boek in de thuistaal laten lezen? Kijk dan in deze database.
Tekstloze prentenboeken voor nieuwkomers
Bibliotheek Utrecht doet mee aan de pilot en koos ervoor om een aanpak rond tekstloze prentenboeken verder uit te werken binnen het project. Volgens hen zijn deze boeken namelijk breed inzetbaar, dus ook heel bruikbaar in het werken met nieuwkomersleerlingen. ‘’Ze overstijgen de taal en leeftijd. Iedereen spreekt eigenlijk wel beeldtaal. Vaak zit er ook een diepere laag in deze boeken, zoals boosheid of verlies. Je haalt er iedere keer weer iets anders uit. Je kan er samen over praten en verwerkingsopdrachten aan verbinden, de mogelijkheden zijn eindeloos.”
Kortom met tekstloze prentenboeken slaan we een mooie brug tussen talen in dit project. ‘We hebben ondertussen al een mooie collectie voor iedere vestiging aangeschaft. De volgende stap is het ontwikkelen van lessuggesties voor scholen bij de boeken,” vertellen de leesmediaconsulenten Müzeyyen Colak-Uysal en Laura Stassen van Bibliotheek Utrecht.
Tekstloos prentenboek met lestip
Flora en de flamingo van Molly Idle
- In dit boek worden verschillende bewegingen uitgebeeld.
Speel de bewegingen samen met leerlingen na en benoem de woorden voor de bewegingen en lichaamsdelen. - De emoties van Flora zijn een mooie gespreksaanleiding over hoe de leerlingen zich zouden voelen als zij Flora waren. Bijvoorbeeld: wat voelt of doet Flora op deze bladzijde? Of iets moeilijker: wat zou jij doen als iemand je nadoet en jij dat niet wilt?
- Koppel er meteen een schrijfopdracht aan, eventueel eerst in de thuistaal en dan in het Nederlands. Dit is een eenvoudig voorbeeld van een geïntegreerd taalaanbod en het functioneel inzetten van de thuistaal met een tekstloos prentenboek.