Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Burgerschapsonderwijs: Internationale dag voor de rechten van het kind

Op 20 november is het de Internationale dag voor de rechten van het kind. Dit is een mooie kans om in burgerschapsonderwijs aandacht te besteden aan kinderrechten en democratische waarden, zoals beschreven in de SLO-kerndoelen. Door het belang van kinderrechten te bespreken, ontstaan waardevolle gesprekken over vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Hoewel taalbarrières en de achtergrond van nieuwkomers een uitdaging kunnen vormen, zijn er genoeg mogelijkheden om dit onderwerp toegankelijk te maken.
Samenhang met andere vakken
Koppel kinderrechten aan Mondelinge Taalvaardigheid, Woordenschat en Sociaal Emotioneel Leren. Oefen met leerlingen hoe zij hun rechten kunnen benoemen en verdedigen, ook wanneer de taalbeheersing nog beperkt is.
Leerlingen informeren over hun rechten
Introduceer kinderrechten passend bij hun leeftijd en achtergrond. Leer hen bijvoorbeeld over de rechten op onderwijs, spelen, veiligheid en vrijheid van meningsuiting.
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het Kinderrechtenverdrag unaniem aan. 196 landen zijn lid van het Kinderrechtenverdrag. Kinderen hebben het recht op vrijheid van meningsuiting, onderwijs, spelen en op veilig opgroeien.
Vrijheid van meningsuiting in de praktijk
Laat nieuwkomers in gesprek gaan over hun mening. Begin met non-verbale communicatie, sta het gebruik van meerdere talen toe en bouw het op tot volledige Nederlandse zinnen. Gebruik bijvoorbeeld kaartjes met eenvoudige stellingen om hen te helpen met hun mening in het Nederlands te uiten, op een respectvolle manier.
Meer inspiratie?
Kinderrechten lesmateriaal voor docenten en professionals
Ken je rechten!- UNICEF
Bekijk UNICEF’s lesmateriaal en bijvoorbeeld de film Weggepest, gemaakt door een AZC-school in samenwerking met het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. 🎬 Weggepest 🌙 – UNICEF Kinderrechten Filmfestival – YouTube