Toon submenu Verberg submenu

Van vluchteling naar status

 

Crisis Opvang 
Crisis Opvang (ook wel Crisis Noodopvang genoemd) is een nieuw type opvang. Deze opvang variant wordt georganiseerd door LOCC (Landelijke Operationele Crisis Coördinatie) en uitgevoerd door het Rode Kruis. In deze Crisis Opvang wonen bewoners voor een tijd van 72 uur (soms een paar dagen verlenging). Deze bewoners moeten nog geregistreerd worden en een GGD screening krijgen. Zij gaan hiervoor naar een Centrale Ontvangst Lokatie (COL) in Ter Apel of Budel. Als kinderen in de Crisis Opvang wonen is het niet wenselijk dat ze naar school gaan, het is belangrijk dat ze eerst gescreend worden door de GGD en geregistreerd. We kunnen dit een pre-COL noemen.

Noodopvang
In het najaar van 2015 ontstaan er veel lokaties van noodopvang in Nederland. Het rode kruis (en soms COA) heeft de regie. In de noodopvang wonen leerplichtige leerlingen. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvestiging van onderwijs. De noodopvang is een tijdelijke lokatie waar mensen wonen die asiel willen aanvragen.

POL
Proces Opvang Lokatie (POL) is de volgende stap nadat je bij een Centrale Ontvangst Lokatie bent aangemeld. Het gezin heeft nu gesprekken met de IND, vaak gaan de kinderen mee terwijl de ouders interviews hebben. Als de kinderen in de POL wonen gaan ze naar school. Als school moet je alert zijn op evt. naamswijzigingen die nog plaats kunnen vinden. De Interschool in Ter Apel is een school die veel leerlingen die in de POL zaten heeft lesgegeven. Dit team geeft aan dat het belangrijk is dat het kind zich veilig voelt en dat het kind rust/structuur ervaart op school. Daarnaast dat het kind de kans krijgt om zich te uitten. De Interschool geeft ook aan dat het een voordeel is dat een POL school op het COA terrein is. Dit geeft je als school de kans om een kort lijntje met de zorginstantie en de COA locatiemanager te houden. (Er bestaan ook pre-POL lokaties)

Noodopvang COA (POL/pre-POL)
Er zijn op dit moment ook COA lokaties waar een mix is van vooropvang (pre-COL), pre-POL en POL lokatie. Goed contact met de COA lokatie manager is dan heel belangrijk. De lokatie manager weet wie er wel is geregistreerd. Indien er kinderen zijn, dan kunnen zij naar school. Graag voor het starten van een nieuwe onderwijslokatie contact met LOWAN.

AZCHet-is-hier-gewoon-stom
Op het moment dat een kind in een asielzoekerscentrum (AZC) woont dan kan het gezin horen dat ze een ‘status voor bepaalde tijd’ ontvangen of dat ze moeten terugkeren naar het land van herkomst. Het gezin kan blijven wonen in het AZC totdat er een woning bij een gemeente vrij komt. Op dit moment is er een tekort aan woningen voor statushouders. Hierdoor blijven gezinnen langer op een AZC wonen. De kinderen die in een AZC wonen zijn leerplichtig en gaan naar school. Soms is deze school op het COA terrein, soms elders.

Status voor bepaalde tijd
Op het moment dat bewoners een status voor bepaalde tijd ontvangen (meestal 5 jaar) dan kunnen ze zich ergens gaan vestigen in Nederland. De kinderen worden dan ingeschreven bij de gemeente. Ook deze kinderen moeten z.s.m. naar school.

GOL
Als je niet mag blijven in Nederland, en dus terug moet keren naar het land van herkomst dan wonen gezinnen met minderjarige kinderen in een Gezins Opvang Lokatie (GOL). De kinderen die in een GOL wonen zijn er bij gebaat dat er z.s.m. onderwijs is geregeld.

De gemeente heeft samen met het COA een bestuursovereenkomst. De gemeente weet welk type COA lokatie er binnen hun gemeente is.
icon-purple-newsAsielprocedure
icon-purple-news Soorten opvanglokaties, website COA
icon-purple-file Vragen, antwoord factsheet, oktober 2015 COA
icon-purple-news Film ‘Nieuwkomersonderwijs, wat is dat?’

Contactgegevens PO

Boudien Bakker en Marieke Postma
b.bakker@lowan.nl
+31 (0)6 - 52 858 732
Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Reacties zijn gesloten.