main-logo
Primair onderwijs
Geld en regelgeving

Richtlijnen en kaders

Informatie, richtlijnen en kaders met betrekking tot de financiële- en leerlingenadministratie. Informatie vanuit OC&W, COA en andere landelijke partners.

Geld en regelgeving

Bekostiging overheid

Bekostiging nieuwkomersonderwijs

Het is mogelijk om 4x per jaar bijzondere bekostiging aan te vragen. Deze bekostiging is aan te vragen op basis van specifieke leerlingen die staan ingeschreven op het betreffende BRIN-nummer. Klik voor meer informatie over de specificaties, formulieren, exacte data m.b.t.bekostiging vanuit het Rijk.

Bekostiging overheid
Inspectie

Inspectie

Er is een specifiek kader vanuit de onderwijsinspectie voor het nieuwkomersonderwijs. Een nieuwkomerslocatie met meer dan 2 klassen wordt bekeken vanuit dit kader. Meer informatie over het kader en andere relevante zaken.

Inspectie
Asielprocedure

Asielprocedure

Veel nieuwkomers komen Nederland binnen via een asielprocedure. Er zijn prachtige boeken geschreven voor kinderen en volwassenen over deze procedure en de tijd dat mensen in procedure zitten. Het is een onzekere tijd.

Asielprocedure
Bekostiging

Rekentools

De leerlingen en inkomsten/uitgaven fluctueren soms sterk in het nieuwkomersonderwijs. Via ‘Naar rekentools‘ een link naar twee rekentools die meer inzichten geven in de inkomsten.

Naar rekentools
Leerplicht

Leerplicht

Hoe zit het met leerplicht en nieuwkomers? Stel dat een leerling nog geen BSN heeft, is dat een probleem? Stel dat een leerling niet op een woonadres staat ingeschreven, is dat een probleem? Alle leerlingen hebben recht op onderwijs. Maar hoe kan je ze dan registreren? Op dit soort vragen vind je antwoorden via de pagina ‘leerplicht‘.

Leerplicht
COA

Kaders en gelden vanuit COA

Indien de school is verbonden aan een COA-locatie zijn er afspraken over huisvesting gelden (OHBA-gelden) en vervangende ouderbijdrage.

COA
Ondersteuning ouders

Help ouders op weg

Het kan zijn dat ouders vragen hebben rondom financiën, huisvesting en/of gezondheid. Via deze pagina vind je een aantal informatiebronnen die hen verder op weg kunnen helpen.

Ondersteuning ouders

Vraag en antwoord

  • Een leerling bij mij op school heeft geen Burgerservicenummer (BSN).

    Dat is geen probleem. Iedere leerling heeft recht op onderwijs. Ook deze leerling zonder BSN mag naar school. Via het leerlingadministratie systeem (ParnaSys/DotCom etc.) krijgt de leerling een onderwijsnummer.
    Maar om in aanmerking te komen voor de bijzondere bekostiging is wel een BSN nodig. Indien dit er niet is kunnen ouders zich ingeschrijven bij RNI, hier krijgen ze dan kosteloos een BSN.

     

  • We hebben leerlingen op school uit Curaçao en Aruba. Zij spreken de Nederlandse taal niet. Kan ik voor deze leerlingen bijzondere bekostiging aanvragen?

    Als deze leerlingen of hun ouders een Nederlands paspoort hebben, dan kun je geen bijzondere bekostiging voor hen aanvragen.
    Wel is het goed om gezamenlijk, binnen de regio, een plan te hebben hoe deze leerlingen de Nederlandse taal goed leren. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, aarzel niet om ons te bellen of mailen. Wij denken graag mee.

  • Ik ben vergeten om de bijzondere bekostiging aan te vragen. Wat nu?

    Helaas, je kan niet met terugwerkende kracht de bekostiging aanvragen. Per 4 peildata kun je extra bekostiging aanvragen. Vanaf de peildatum heb je een paar weken de tijd om het formulier in te vullen, te ondertekenen en op te sturen.

  • Mag ik een 'eerste additionele vergoeding' aanvragen als ik 2 asielzoekers op school heb die >1 jaar en <2 jaar in NL zijn?

    Nee, helaas dat mag niet. Indien een school voor de eerste keer bijzondere bekostiging aanvraagt voor de 1e opvang voor korter dan 1 jaar en 3 maanden in Nederland, komt de school in aanmerking voor een eenmalige additionele vergoeding. Dit is in schooljaar 2020-21 een bedrag van € 12.082,-.

Anderen bekeken ook

Mooie voorbeelden

Sterke nieuwkomersscholen

Mooie voorbeelden

Regionale opzet

Deel deze pagina