Bekijk menu
Professionalisering

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Terugblik webinars

Maandelijks webinar 940x370 1

De maandelijkse LOWAN-Webinars zijn weer gevuld met interessante sprekers uit de wetenschap en de praktijk. Uiteraard gericht op het werken met nieuwkomersleerlingen. Deze webinars zijn terug te kijken.

Juni ’25: Grammaticale taalontwikkeling bij nieuwkomers

Een opname van het webinar ‘Grammaticale taalontwikkeling bij nieuwkomers’ van 5 juni 2025. In het webinar nam Hanna Kuijs ons mee in de grammaticale taalontwikkeling van nieuwkomers. Ze zoemde in op het belang van deze ontwikkeling.

We willen dat nieuwkomers zo snel mogelijk meedenken en meepraten. Woorden zijn hiervoor cruciale bouwstenen. Grammatica vormt het cement om van die bouwstenen zinnen te maken. Grammaticale taalvaardigheid helpt leerlingen preciezer begrijpen wat anderen bedoelen en hun eigen denken steeds preciezer verwoorden.

Aan de hand van praktische voorbeelden liet zij zien hoe je de grammaticale taalontwikkeling het best kun ondersteunen. Ze vertaalde in het webinar theoretische inzichten hierover naar de onderwijspraktijk. Aan bod kwamen zowel beginnende als gevorderde taalleerders, in de nieuwkomersklas en in de reguliere groep.
Kijk het webinar terug

Mei ’25: Proeven aan EDI NT2, dat smaakt naar meer!

Opname van het webinar ‘Proeven aan EDI NT2, dat smaakt naar meer!’ van 20 mei 2025. In het webinar over expliciete directe instructie inspireerde Maja Zuideveld ons hoe je EDI kun toepassen in het nieuwkomersonderwijs. Kennis over 4 onderwerpen is volgens haar daarbij noodzakelijk. Daarna kun je volgens Maja werken aan het verbeteren van een lesontwerp, sterkere instructievaardigheden ontwikkelen én de mogelijkheden leren voor een constante controle op begrip. Ook in groepen met grote diversiteit.
Kijk het webinar terug

April ’25: Variatie in meertalige klankontwikkeling, NT2 en TOS

De klankontwikkeling vormt een belangrijke bouwsteen bij het verwerven van taal en vroege geletterdheid, en is daarom ook cruciaal bij het leren van een nieuwe taal. Tijdens dit webinar gaf Lisa Verbeek ons meer kennis over de klankontwikkeling bij tweetalige peuters en kleuters, zowel in hun eerste als tweede taal. De nadruk lag op de kenmerken van taalontwikkelingsstoornissen (TOS) bij kinderen die het Nederlands als tweede taal (NT2) leren. Wij leerden van Lisa dat slechts 5-7 procent van de kinderen en dus ook NT2 kinderen een TOS heeft. Lisa liet ons verder zien wat er allemaal aan bijdraagt om tot een goede taalontwikkeling te komen voor meertalige leerlingen en hoe jij daar in de klas aan bij kan dragen. Kijk het webinar en de PDF van de presentatie hier terug.
Kijk het webinar terug

Februari ’25: Betekenisvol schrijven: expressieve functie voor (jonge) kinderen

Jantien Dhont zoomde tijdens haar webinar op 11 februari 2025 in op creatief schrijven met (jonge) kinderen. Ze schetste vanuit haar werk bij SLO, waarom aandacht voor schrijven belangrijk is. Ze lichtte drie functie van schrijven toe: de communicatieve functie, de expressieve functie en de conceptualiserende functie (kennis ontwikkelen).  In haar webinar liet ze aan de hand van praktische voorbeelden zien hoe je kinderen kunt uitlokken tot schrijven, hoe de fases in het schrijfproces helpen bij het leren schrijven en het belang om je te richten op de inhoud in plaats van op de vorm (van de tekst). In de praktische voorbeelden belichtte ze telkens het meertalige perspectief en het geven van taalsteun.
Kijk het webinar terug

Januari ’25: Functioneel meertalig leren

Op 21 januari 2025 deelde Lidy Peters haar inzichten en kennis m.b.t. functioneel meertalig leren. Met een taalvriendelijke attitude van het hele schoolteam horen leerlingen die thuis een andere taal spreken er meteen bij: ze voelen zich welkom en dat draagt bij aan hun gevoel van veiligheid. Door Functioneel Meertalig Leren toe te passen, dat wil zeggen de thuistalen van leerlingen als hefboom gebruiken, zullen ze het Nederlands makkelijker leren. Een taalvriendelijke attitude en gebruik maken van de thuistalen van de leerlingen is geen doel op zich maar onderdeel van een rijke taalomgeving. Je kan dit webinar terugkijken en leren wat een taalvriendelijke attitude vraagt van een schoolteam en wat functioneel meertalig leren is.
Kijk het webinar terug

November ’24: Ouderbetrokkkenheid

Op 28 november 2024 deelde Ria Goedhart effectieve vormen van ouderbetrokkenheid. Leerkrachten die lopen vaak bij oudergesprekken met ouders die nieuwe in Nederland zijn  tegen uitdagingen aan. Vaak ontbreekt er een gemeenschappelijke taal, een gezamenlijk perspectief op wederzijdse verantwoordelijkheden en zijn ouders onbekend met het Nederlandse onderwijssysteem. Onderzoek biedt ons een kader over effectieve vormen van ouderbetrokkenheid. Succesvolle ervaringsverhalen uit de praktijk inspireren ons tot het inzetten van passende interventies. Van beiden kunnen we leren.
Kijk het webinar terug

Oktober ’24: Thuistaal in de rekenles

Op 15 oktober 2024 gaf Anne van Buul praktische tips voor het gebruik van thuistaal in de rekenles. Ze liet zien hoe je taalsteun kunt bieden in elke fase van de rekenles. Van taaldoelen stellen tot het gebruik van technische middelen, met voorbeeldsommen uit de klas.
Kijk het webinar terug

September ’24: Emotionele competentie

Op 24 september 2024 nam Kees van Overveld ons mee in het ontwikkelen van emotionele competentie bij leerlingen. Hij richtte zich op emotieherkenning en -regulatie, en benadrukte het belang van taal in dit proces, vooral voor kinderen met beperkte Nederlandse taalvaardigheid. Kees koppelde theorie aan praktijk met voorbeelden van scholen die met nieuwkomersleerlingen werken.
Kijk de presentatie terug

Naar agenda voor meer webinars en bijeenkomsten

 

Deel deze pagina