main-logo
Nieuws
Professionalisering

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Terugblik: LOWAN-po studiedagen 2024

Lowan dag2 @lewiens 940x370 1

Op 26 en 27 maart 2024 waren de landelijke LOWAN-PO studiedagen. Ruim 2800 onderwijsprofessionals die werken met nieuwkomers lieten zich informeren over ontwikkelingen op het gebied van taalonderwijs & meertaligheid, de sociaal- emotionele ontwikkeling, thematisch werken, overige basisvaardigheden en (veel) meer.  

Nieuwe locatie

Na jaren te gast te zijn geweest in Ede, kozen we dit jaar voor een nieuwe locatie: Congrescentrum NBC in Nieuwegein. Na een verwoestende brand in 2022, opende het NBC in maart 2024 haar deuren. En dat deze locatie gloednieuw is, dat was te merken (en te ruiken!). Veel deelnemers hebben in de evaluatie aangegeven dat ze de nieuwe locatie prachtig, professioneel en goedverzorgd vonden. Ook was de bereikbaarheid voor de meeste deelnemers goed. Een aantal verbeterpunten (zoals de geluidskwaliteit in delen van de Eventhall, de inrichting van de markt en lunch, het binnenklimaat in een aantal zalen en de bewegwijzering bij de zaaldeuren) hebben we inmiddels besproken met het NBC.  

Nieuwe opzet

In plaats van 3 vaste workshoprondes van één uur kozen we dit jaar voor korte- en lange sessies die terug te zien waren in een blokkenschema. Ook waren de sessies verschillend van aard. Je kon dit jaar kiezen voor doe-sessies, workshops, lezingen, panelgesprekken, inloopsessies en twee tentoonstellingen. Waarom? Omdat iedereen nu eenmaal op een andere manier leert! Deze nieuwe opzet is door veel deelnemers goed ontvangen. Wel leverde het bij verschillende deelnemers keuzestress op. Daarom denken wij dat iets minder sessies en iets meer herhaling misschien het beste van beiden werelden is.   

Taal is echt overal

Wat doen leerlingen als ze een tijd stil hebben gezeten? Juist, bewegen! Deelnemers kwamen, na een soms lange reis, hinkelend het NBC Congrescentrum binnen. Bewegen en taal ging hierin mooi samen! Taal was niet alleen buiten het gebouw aanwezig maar zeker ook binnen. Op verschillende plekken in het gebouw werden deelnemers geprikkeld om na te denken over meertaligheid, taalverwarring en waren er verhalen over jonge nieuwkomers. 

Iedere deelnemer een eigen programma

Iedere deelnemer volgde een eigen programma. De meeste deelnemers bezochten 3 of 4 sessies. Een enkeling zelfs 5. Lunchen mocht zolang je wilde en waar je wilde. En had je tussen de sessies door zin om geïnspireerd te worden? Dan kon je terecht bij verschillende inloopsessies, inspiratiemuren en twee tentoonstellingen. Een tentoonstelling over superdiversiteit door Frederike Groothoff i.s.m. onderwijsprofessionals uit heel Nederland en een tentoonstelling van Stichting Reclame maken voor jezelf. Op de markt waren 28 standhouders te vinden met leermiddelen en diensten m.b.t. het onderwijs aan nieuwkomers.  

De meeste presentaties staan inmiddels op onze website. Nieuwsgierig? Kijk snel.

Terugblik presentaties

Slotsessie met Sinan Can

De dag eindigde met een slotsessie waarbij LOWAN adviseur Karlijn de Jonge in gesprek ging met documentairemaker Sinan Can. Speciaal voor deze slotsessie selecteerde Sinan Can 3 fragmenten uit zijn werk. Onderwerpen die n.a.v. deze fragmenten ter sprake kwamen waren drijfveren, kansengelijkheid, het belang van nieuwkomersonderwijs en welkoms- en afscheidsrituelen.    

Save the date: 25 & 26 maart 2025

Via onze nieuwsbrief en LinkedIn houden we jullie op de hoogte over aanmelden voor de LOWAN-PO studiedagen 2025.   

Deel deze pagina