Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Hoe kan ik steun bieden tijdens de Ramadan?

Op 28 februari begint de Ramadan. In Nederland doen ongeveer 900.000 moslims hieraan mee. Werk je op een school, dan is de kans groot dat jij hier de komende tijd ook mee te maken krijgt. In dit artikel delen we een aantal tips om collega’s en leerlingen te steunen tijdens de Vastenmaand. En doe je zelf mee aan de Ramadan? Dan wensen we jou een prachtige periode toe.
De Ramadan in het kort
Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en een heilige maand voor moslims wereldwijd. Tijdens deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang, wat betekent dat ze onder meer niet eten, drinken en roken gedurende deze periode. Het vasten is één van de vijf zuilen van de Islam en wordt gezien als een tijd van spirituele reflectie, zelfverbetering en verhoogde toewijding en aanbidding.
Steun bieden tijdens Ramadan: 3 tips
Heb je collega’s, leerlingen of ouders die meedoen aan De Ramadan, dan kun je vrij eenvoudig steun bieden tijdens deze bijzondere periode.
- Toon respect: Zijn mensen in jouw omgeving aan het vasten? Probeer dan geen eten of drinken aan te bieden tijdens de vastentijden en vermijd eten in hun aanwezigheid als dat mogelijk is. Ontvang je tijdens de Ramadan ouders in de school? Bedenk dan hoe het voor hen is om op dat moment in de school te komen. Een schaal met koekjes tijdens een oudergesprek is in de Vastenmaand misschien niet zo prettig en een kookworkshop met hulp van ouders kan misschien even wachten.
- Wees begripvol: Realiseer je dat vasten invloed kan hebben op iemands energieniveau, concentratie en/of humeur. Wees geduldig en bied hulp aan als iemand zich vermoeid voelt. Doen je leerlingen (nog) niet zelf mee aan de Ramadan? Realiseer je dan wel dat het deze periode thuis allemaal net even anders is. Ook jonge kinderen die zelf nog niet vasten, kunnen extra vermoeid zijn tijdens deze periode.
- Vraag hoe je kunt helpen: Soms is het beste wat je kunt doen gewoon vragen hoe je iemand het beste kunt ondersteunen. Voor de een zijn aangepaste werktijden of activiteiten misschien prettig en voor een ander een (extra) rustige pauzeomgeving. Stel daarom gewoon de vraag: hoe kan ik je helpen?
Ramadan tijdens de LOWAN-PO studiedagen
In de laatste week van de Ramadan zijn ook de LOWAN-PO studiedagen. Doe je mee aan de Ramadan en bezoek je een van onze studiedagen dan ontvang je van ons (natuurlijk) geen lunch maar wel een Ramadan-pakket. Dit pakket kun je mee naar huis nemen. Tijdens de aanmelding moet je hiervoor wel even doorgeven aan ons dat je meedoet aan de Ramadan.
Vergroot je woordenschat en kennis
Tijdens de Ramadan zijn er verschillende belangrijke rituelen die moslims volgen. Zin om nu eens je eigen woordenschat te vergroten? Leer dan deze 7 begrippen uit je hoofd.
- Sawm (vasten): Het vasten van zonsopgang tot zonsondergang is het meest kenmerkende ritueel. Dit omvat onder andere het onthouden van eten, drinken en roken.
- Suhoor: De maaltijd die vóór zonsopgang wordt genuttigd. Dit helpt om energie te krijgen voor de dag van vasten.
- Iftar: De maaltijd die bij zonsondergang wordt genuttigd om het vasten te breken. Dit begint vaak met het eten van dadels en water, gevolgd door een volledige maaltijd.
- Taraweeh: Speciale gebeden die ’s avonds in de moskee worden verricht. Deze gebeden zijn langer dan de gebruikelijke gebeden en worden vaak in groepen gedaan.
- Qur’an recitatie: Veel moslims proberen tijdens de Ramadan de hele Qur’an te reciteren of te lezen. Dit wordt gezien als een manier om dichter bij God te komen.
- Lailat al-Qadr: De “Nacht van de Beslissing” wordt beschouwd als de heiligste nacht van de Ramadan. Het wordt geloofd dat deze nacht de eerste openbaring van de Qur’an aan de profeet Mohammed plaatsvond.
- Zakat al-Fitr: Een vorm van liefdadigheid die aan het einde van de Ramadan wordt gegeven. Dit is bedoeld om degenen in nood te helpen en de vastenperiode af te sluiten met een daad van goedheid.
Meer weten?
Informatie over de Ramadan: NPO Kennis
Onderzoek: Didactief | Draai niet om culturele verschillen heen
Factsheet: Het inzetten van culturele diversiteit in de klas (nuffic.nl)
Filmpjes voor in de klas:
Klokhuis: Wat is ramadan? (youtube.com)
Clipphanger: Filmpje
Jeugdjournaal: Kinderen vertellen over de ramadan
Jeugdjournaal: Deze hele klas doet mee met de ramadan
Prentenboeken: 8 boeken over de Ramadan en het Suikerfeest