main-logo
Nieuws
Onderzoek

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Oproep: Jouw hulp is nodig bij onderzoek naar taalverwerving Oekraïense leerlingen

De Radboud Universiteit in Nijmegen doet onderzoek naar de Nederlandse taalverwerving van Oekraïense leerlingen. De onderzoekers zoeken scholen die hieraan mee willen werken. Lees hier waarom dit onderzoek belangrijk is voor nieuwkomers en hoe jij hierbij kunt helpen.

Achtergrond van het onderzoek

Voor nieuwkomers is het leren van Nederlands essentieel. Het biedt hun kansen op opleiding en werk, toegang tot de gezondheidszorg, sociale contacten, enz. Kortom, het is bepalend voor hun integratie en welzijn. Wie als vluchteling is geëmigreerd, heeft vaak traumatiserende gebeurtenissen meegemaakt. Dat kan leiden tot spanning, concentratieproblemen en geheugenproblemen, en dat kan het leren bemoeilijken.

Ook scholen en leerkrachten worden hierdoor voor nieuwe uitdagingen gesteld. Dit onderzoeksproject van de Radboud Universiteit Nijmegen wil inzicht brengen in het verband tussen het psychische welzijn van leerlingen, en het leren van Nederlands. Dat onderzoeken ze bij kinderen en volwassenen die uit Oekraïne zijn gevlucht. De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk voor wetenschappers, én kunnen op termijn vragen van leerkrachten beantwoorden en bijdragen aan het onderwijs aan nieuwkomers.

Hoe ziet deelname eruit?

De Radboud Universiteit is na de meivakantie beschikbaar om bij scholen langs te komen voor dataverzameling. Kinderen die deelnemen (het liefst ongeveer 5 of meer per school), zullen in een periode van ongeveer 2 tot 4 weken getest worden (vier keer een uurtje). De eerste ronde dataverzameling loopt tot de zomervakantie. Ouders en kinderen worden voorafgaand aan het onderzoek geïnformeerd over de procedure, de gegevens die verzameld worden en ook wat ze vervolgens met die onderzoeksgegevens doen. Ze geven toestemming voor deelname aan het onderzoek maar mogen wel op elk moment tijdens het onderzoek hun toestemming intrekken.

Meedoen?

Wil je meedoen? De onderzoekers nemen graag contact met je op voor meer informatie en voor overleg. Je kunt je contactgegevens achterlaten, of mailen naar onderzoek-nederlands-oekrainers@ru.nl. Of mail Mirjam Broersma (hoofdonderzoeker) op mirjam.broersma@ru.nl.

Meer informatie over onderzoek

Deel deze pagina