Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Kinderboekenweektips voor nieuwkomers
Van 2 tot en met 13 oktober is het Kinderboekenweek. Dit is hét moment om geschikte boeken te kiezen voor een nieuwkomersklas. Dit jaar is het thema: “Lekker eigenwijs!”. LOWAN denkt hierbij direct aan authenticiteit, diversiteit en het vinden van je plek in een nieuwe klas, school of land. Maar hoe gebruik je boeken in een klas met nieuwkomers op verschillende niveaus? Een aantal tips:
Inzet thuistaal tijdens kinderboekenweek
Laat leerlingen boeken lezen in hun thuistaal en stimuleer het gebruik van vertaalapps. Dit draagt bij aan het begrip van de inhoud en motiveert.
Een boek als ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ is hiervoor zeer geschikt. Het boek is in meerdere talen verkrijgbaar, bij meertalige boekhandels als BukiBoek. Gebruik een vertaalapp als GoogleLens of Deepl als de taal van jouw leerling niet beschikbaar is.
Visuele en auditieve ondersteuning
Gebruik afbeeldingen of kijk de film voor visuele ondersteuning. Lees de leerling voor, zodat de leerling de tekst hoort met de juiste intonatie. Zet auditieve functies in, zoals Google translate of een voorleespen. Graphic organizers en audioboeken helpen bij het verhaalbegrip. Maak bijvoorbeeld een tijdslijn met kernbegrippen en afbeeldingen, of een mindmap met hoofdpersonen en belangrijke gebeurtenissen.
Onderscheid in aanbod
Laat leerlingen de tekst verwerken op eigen niveau door te tekenen of te schrijven in de thuistaal. Bied ondersteuning en moedig gesprekken aan over het boek om mondelinge taalvaardigheid te oefenen. Werk samen aan grammatica en stimuleer creativiteit.
Online vertaaltools
Er komen steeds meer vertaaltools op de markt. Welke te gebruiken? Voor het vertalen van losse zinnen is er weinig kwaliteitsverschil tussen Google Translate en DeepL. Op het moment dat je een vertaalapp gebruikt om een verhaal te vertalen, zie je meestal dat in DeepL de context beter wordt weergegeven.
Google Lens vertaalt wat hij ziet. Hierdoor hoeft er niets getikt te worden. Echter is de weergave (tekst over de andere tekst heen, als je het device een bepaalde manier vasthoudt) niet heel prettig om te lezen.
Op zoek naar meertalige boeken? Kijk hier