Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Veiligheid en verbinding versterken door TeamUp

Sinds 2016 biedt TeamUp op opvangcentra en scholen een veilige en ondersteunende plek aan kinderen met een vlucht- of migratieachtergrond. De impact van het TeamUp is onderzocht in opvangcentra. De conclusie: het programma biedt kinderen de kans om emoties te uiten, vriendschappen te sluiten en belangrijke sociale vaardigheden te ontwikkelen.
Hoe werkt TeamUp?
TeamUp (een samenwerking van Save the Children, War Child en UNICEF Nederland) organiseert sport-en spelactiviteiten op meer dan 65 opvanglocaties en 50 scholen, zowel in Nederlands als in 26 andere landen. Het TeamUp-programma biedt gestructureerde activiteiten die het psychosociaal welzijn van kinderen (6 tot 18 jaar) met een vlucht- of migratieachtergrond bevorderen. Spelenderwijs leren kinderen omgaan met emoties (zoals assertiviteit en angst), maken ze nieuwe vrienden en ontwikkelen ze sociale vaardigheden. Het programma is vanaf dag één te volgen en is non-verbaal, dus taal is geen barrière.
Impact van TeamUp in opvangcentra
Uit een evaluatie in 2023 en 2024 blijkt dat TeamUp het gevoel van veiligheid, sociaal bewustzijn en verbondenheid bij kinderen in opvangcentra versterkt. Vooral nieuwkomers of kinderen in onveilige situaties ervaren veel steun. Via interviews, body maps en vriendenboekjes vertelden kinderen en ouders over hun positieve ervaringen.
Reacties van deelnemers
TeamUp geeft kinderen structuur, ontspanning en nieuwe sociale contacten. TeamUp heeft de grootste impact op nieuwkomerskinderen in azc’s, vooral op locaties waar ze zich onveilig voelen of weinig speel- en ontmoetingsplekken zijn. Daarnaast doorbreekt TeamUp taal- en cultuurbarrières.
“Vóór TeamUp speelde ik veel op mijn telefoon en sliep slecht. Door TeamUp heb ik nieuwe vrienden gemaakt,” vertelt een 14-jarige Irakese jongen.
TeamUp op school
TeamUp is ook actief op scholen. De bevindingen op scholen zijn niet meegenomen in dit onderzoek, maar de ervaring van deelnemende scholen is positief.
De aanpak van TeamUp zorgt ook op scholen voor positieve interacties met leeftijdsgenoten. Het biedt kinderen een gevoel van verbondenheid, veiligheid en zelfvertrouwen. De aanpak helpt hen stress en spanning in hun lichaam los te laten. Zo leren kinderen omgaan met hun gevoelens.
Visualiseren van emoties
Om zicht te krijgen op emoties van kinderen worden in het onderzoek ‘bodymaps’ gebruikt. Dit is, naast het gebruik van pictogrammen, een prachtig middel om in te zetten in het onderwijs. Hieronder twee voorbeelden van bodymaps:
Impactevaluatie lezen?
Lees hier
Aan de slag met TeamUp bij op jouw school?
Bekijk de website of neem contact op via teamupschool@savethechildren.nl.