Met de LOWAN studiedagen in het vooruitzicht, delen we graag een aantal interessante boekentips. Of je nu op 18 november 2024 naar de studiedag voor directeuren en (kwaliteits-)coördinatoren gaat, of de landelijke studiedagen op 25 en 26 maart 2025 bezoekt, de voorpret kan nu beginnen met deze leestips.
Professionaliseren en lezen is belangrijk
Lezen verrijkt. Onderwijsprofessionals die regelmatig lezen, stimuleren leesplezier in de klas en dragen bij aan een betere leesomgeving voor leerlingen. Schoolleiders kunnen via literatuur de onderwijskwaliteit en de professionele cultuur binnen hun teams versterken.
Professionalisering is hierbij belangrijk. Door te blijven leren en ontwikkelen, verbeteren onderwijsprofessionals hun werkplezier en de kwaliteit van het onderwijs (Stevenson et al, 2016). LOWAN ondersteunt dit proces door regelmatig nieuwe publicaties te delen en professionaliseringsactiviteiten te organiseren.
Studiedag rondom professionele cultuur
Op 18 november 2024 organiseert LOWAN een studiedag, speciaal voor directeuren en (kwaliteits-)coördinatoren, over het werken aan een professionele cultuur. Dr. Loes van Wessum is één van de sprekers. Zij onderzoekt welke leiderschapspraktijken bijdragen aan het leren van leraren. Wil je je alvast inlezen? Bekijk dan deze gratis publicaties.
|
De schoolleider in verandering. Theorie en praktijk.
|
Leraren hebben de grootste invloed op het leren van leerlingen (Hattie, 2008), maar schoolleiders spelen een cruciale rol in het creëren van een positief werk- en leerklimaat binnen een school. Zij bepalen de ruimte voor ontwikkeling, samenwerking en kennisdeling onder leraren (Fullan, 2020).
Dit gratis boek bespreekt leiderschapspraktijken die schoolleiders inzetten om de onderwijskwaliteit en schoolontwikkeling te verbeteren. Dr. Loes van Wessum is een van de auteurs. |
 |
Building a shared vision.
|
Dr. Loes van Wessum benadrukt het belang van gesprekken over kwalitatief goed onderwijs. Als schoolleider is het belangrijk om dit gesprek te faciliteren voor de leerlingen. Het artikel staat op pag.6-7. Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan. |
Informatie LOWAN studiedag 18 november
Studiedag rondom culturele diversiteit
Tijdens de LOWAN studiedagen op 25 en 26 maart 2025 draait alles om culturele diversiteit en nieuwkomers. Sprekers zoals Batja Mesquita, Leony Coppens en Jitske Kramer leveren een bijdrage tijdens onze studiedagen. Heb je hun nieuwste boeken al gelezen?
 |
De emoties tussen ons
–
Batja Mesquita |
Wist je dat cultuur je emoties bepaalt? Psycholoog Batja Mesquita legt uit hoe emoties werken en onze relaties beïnvloeden. Ze combineert psychologisch onderzoek met verhalen uit diverse culturen. Emoties zijn geen individuele gevoelens, maar ontstaan tussen mensen in hun interacties. Als we begrijpen hoe emoties per cultuur verschillen, vinden we gemeenschappelijke grond. Dit boek is een must-read voor iedereen die met nieuwkomers werkt. |
 |
Iedereen kan het verschil maken
–
Leony Coppens |
Veel onderwijsprofessionals kennen het werk van Leony Coppens. In haar nieuwste boek Iedereen kan het verschil maken delen twaalf mensen hun verhaal over een onveilige kindertijd en de blijvende impact daarvan. Deze verhalen laten zien dat iedereen – leraar, buurvrouw, vriend of trainer – de veerkracht van een kind kan versterken. Het boek is ideaal voor wie een positieve invloed wil hebben op het leven van een kind, vooral voor professionals die werken met jonge nieuwkomers en hun families. |
 |
Tricky Tijden
–
Jitske Kramer |
Werk je met nieuwkomers? Dan ben je flexibel en gewend aan veranderingen. Maar dit zijn Tricky Tijden: vertrouwde structuren verdwijnen en grenzen verschuiven, zoals in de politieke discussie over migratie. Elke transformatie brengt een turbulente tussentijd, waarin de wereld speelt met haar eigen regels. In deze verwarrende periode zoeken we schijnzekerheden en laten we ons verleiden door mooie beloftes.
In haar boek ontrafelt Jitske Kramer de dynamiek van grote veranderingen. |
